Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 30, 19-21. 23-26, Mt 9, 35 – 10, 1. 5a. 6-8 

Potreba komunikácie.

Volá sa po nej v prvom rade v rodinách, kde veľmi chýba. Televízor, tablety, mobily členov rodiny spájajú s celým svetom, ale nie s najbližšími. Dokonca spolu ani nestolujú. Potreba komunikácie medzi vládou a občanmi. Poznáme pojem „popularizátor vedy“- Človek ktorý je múdry, odborník, aj to vie povedať, vysvetliť.

Takými boli proroci – vedeli osloviť množstvo ľudí – preto robili všelijaké symbolické úkony, často hovorili „prorocky“- teda tvrdo..

V evanjeliu sme počuli: Ježiš chodil po všetkých mestách a dedinách, učil v ich synagógach, hlásal evanjelium o kráľovstve a uzdravoval každý neduh a každú chorobu. Pán Ježiš nemal problémy s komunikáciou. Vedel osloviť, podobenstvami vysvetliť ľudu transcendentálne tajomstva viery. A keďže bol s ľudom a medzi ľuďmi, zľutoval sa nad nimi, lebo boli zmorené a sklesnuté ako ovce bez pastiera. Vidíme, že Ježiš sa k ľuďom nielen priblížil, ale s nimi aj súcitil a svojou mocou aj pomáhal.

Ježiš myslí aj na ďalšie generácie a preto: Zvolal svojich dvanástich učeníkov a dal im moc nad nečistými duchmi, aby ich vyháňali a uzdravovali každý neduh a každú chorobu. Týchto dvanástich Ježiš vyslal a prikázal im... Chorých uzdravujte, mŕtvych krieste, malomocných očisťujte, zlých duchov vyháňajte. Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte.“

Žiaľ, moc „uzdravovať, kriesiť mŕtvych“ sa nejako z Cirkvi vytratila. Prenechali sme to zdravotníctvu. Ale v duchovnom zmysle tieto dary ostali.

Turzovka, 5.12.2020