Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ef 6, 10-20, Lk 13, 31-35 

Pavol písal Efezanom z väzenia.

Tam bol inšpirovaný, aby výzbroj strážcu porovnal s výzbrojou kresťana. Píše: „upevňujte sa v Pánovi a v sile jeho moci. Oblečte si Božiu výzbroj, aby ste mohli čeliť úkladom diabla.“

Skôr než poukážeme na „Božiu vyzbroj“, musíme si povedať, voči komu máme bojovať. Hovorí, že máme „čeliť úkladom diabla“. A tu môžeme byť vedľa, lebo „diabol si dal smútočne oznámenie do novín“ – ako napísal (myslím) Ignác Lepp. To znamená, média o ňom nepíšu a ak tak zosmiešňujú tých, ktorí jeho existenciu čo len pripúšťajú. A kto je najnebezpečnejší nepriateľ? Samozrejme neviditeľný. Vidíme to aj počas pandémie. Covid 19 je neviditeľný pre nás smrteľníkov a dlho trvalo, kým ho zbadali odborníci. A bude plošné testovanie, aby sme ho objavili na ľuďoch.

Takže neviditeľné, nemusí znamenať neexistujúce!

Teraz poďme k zbrojnému arzenálu voči neviditeľnému - diablovi. Musí byť zvláštny, „lebo nás nečaká zápas s krvou a telom, ale s kniežatstvami a mocnosťami, s vládcami tohoto temného sveta, so zloduchmi v nebeských sférach – píše Pavol.

Pavol má pred sebou vojaka a na jeho základe odporúča „Božiu výzbroj“.

 Poďme slovo za slovom:

Stojte“ – ako vojak na stráži. Bedlite – zdôrazňuje Ježiš. Zanechať pohodlnosť a lenivosť.

„bedrá si prepášte pravdou“ – mať opasok pravdy. Koľko lží okolo nás, koľko hoaxov v médiách! Koľko sedliackeho rozumu musíme mať aby sme odolali!

„oblečte si pancier spravodlivosti“ – vidíme, že NAKA má veľa roboty s tými, ktorí mali hájiť spravodlivosť a deformovali ju. A čo my? Bojujeme za spravodlivosť v robote, v susedských vzťahoch, v rodine, keď ohovárajú iných?

„obujte si pohotovosť pre evanjelium pokoja!“ – som pohotový k šíreniu pokoja? Alebo kde kráčam tam šírim nepokoj?

„Pri všetkom si vezmite štít viery, ktorým môžete uhasiť všetky ohnivé šípy zloducha!“ – Ozaj, čo som urobil v ostatnom čase preto, že som veriaci. Javím sa ako veriaci? Vzdelávam sa vo viere?

 „A zoberte si aj prilbu spásy a meč Ducha, ktorým je Božie slovo.“ - Čo formuje môj život? Božie slovo, nádej spásy?

Všimli ste si? Ani raz som nespomenul diabla. Ani som nemusel. Ani vás nepokúša. Kedy vás bude zjavne pokúšať ako napríklad pátra Pia, ktorého zhadzoval s postele a nedal mu spať a strpčoval mu život, aby nemohol spovedať? Zopakujme si predchádzajúce riadky! Vtedy ak budete bedliť, budete pravdiví a za pravdu, šíriteľmi pokoja, žiť vieru podľa Božieho slova.

Ako to dosiahnuť? John Bunyan v knihe Svätá vojna popisuje dobytie mesta „Ľudskáduša“ Apollyonovými silami (anjel priepasti, ktorý sa po hebrejsky volá Abaddon a po grécky má meno Apollyon Zjv 9:11). Popredným občanom Ľudskejduše bol pán Svedomie, mestský hlásnik. Povinnosťou pána Svedomie bolo varovať Ľudskúdušu pred nebezpečenstvom a oznamovať slávnosti a radostné správy. Po dobytí mesta Apollyonom mestský hlásnik duševne ochorel. Nad mestom sa mohla vznášať skaza, no pán Svedomie vo svojej strážnej veži zostával zahalený v chmúrnom mlčaní. Naopak, v noci, keď všetci spali, vrieskal nezmyselné varovania pred neexistujúcim nebezpečenstvom, alebo šialene spieval o radostiach, ktoré sa nestali. Na tomto názornom príklade sa Bunyan snažil vysvetliť, že svedomie padlého človeka sa pokrivilo. Naše svedomie si môže spokojne žiť s nejakým hriechom a pritom byť neuveriteľne citlivé na veci, ktoré vôbec nie sú hriechom. Nebadáte to? Svedomie mnohých nevaruje pred nebezpečenstvom. Teší sa z hriechu, zloby.

Ako vylepšiť svedomie? Keď budeme hľadať pravdu v Písme - deň za dňom, týždeň za týždňom, rok za rokom. Potom bude naše svedomie postupne pretvárané a obnovované znalosťami Božieho slova. Keď sa plachetnica točí rôznymi smermi, je nutné kontrolovať kompas a znovu ju správne nasmerovať. Podobne sa aj kresťanské svedomie na základe skúseností s Písmom za vedenia Ducha vyladí a spresní. Kresťanské správanie je stále potrebné upravovať podľa toho, čo sa človek naučí z Písma a čomu nerozumieme je máme učiteľský úrad Cirkvi.

Turzovka – Vršek, 29.10.2020