Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Veriaci, ale aj neveriaci pozorujú Cirkev.

Začnem neveriacimi. Tí sledujú jej chyby, ktoré ochotne vyťahujú média. Často ju vnímajú ako stredovekú, tmársku, konzervatívnu, ktorá mala byť už dávno zrušená (hoci nechápem prečo im vadí a chcú jej zrušenie). Predsa sa do nej starajú; prečo celibát, prečo má majetky, prečo má rôzne vyhlásenia (pritom by im to malo byť ľahostajné ako keď niečo povie dalajláma). Akonáhle niečo média skreslia, hneď tomu tlieskajú ako napríklad, že pápež podporuje gejov. Prečo? Lebo chcú ospravedlniť svoje neresti. A je dôvod, prečo im vadí Cirkev. Je im výčitkou svedomia. Nevedia sa zbaviť otroctva hriechu, snažia sa zbaviť výčitiek svedomia a tým Cirkvi, lebo im vstupuje do svedomia.

Cirkev vnímajú aj veriaci. Pozor, hovorím o veriacich, nie kresťanoch. Nemyslím tu len na kresťanov v sektách, ale kresťanov katolíkov. Mnohí z nich sa nestotožňujú s Cirkvou. Pre nich je to pápež, biskupi, farári... Zabúdajú, že oni sú Cirkev. Je to ako keď sa povie rodina. Čo je rodina? Členovia rodiny. Čo je Cirkev? Členovia Cirkvi.

Poďme teda k veriacim. Ako pozorujeme, vnímame Cirkev? Zdá sa, že s bolesťami a obavami. To by nebolo zlé. Ubíja nás, že kostoly v Európe sa menia na mešity, že aj vďaka pandémii sa rýchlejšie odkresťančuje Európa. Po uvoľnení bohoslužieb po prvej vlne pandémie, vraj ubudlo účastníkov sv. omši aj u nás. Tiež vnímame, že v Južnej Amerike devastujú kostoly, že v Poľsku narúšajú bohoslužby zástankyne potratov. Neuvedomujú si, že to robia vďaka tomu, že žijú, že ich nezavraždili matky. Toto nás však môže motivovať k svedectvu viery.

Dôležité je aby sme sa nedali ovládnuť beznádejou. Dnes si spomíname na dvoch apoštolov Šimona a Júdu. Viete do akého sveta boli poslaní? Vyzeralo to beznádejné. Modlári, silné Rímske impérium, prenasledovanie... Proti tomu dvanásť mužov. Väčšinou nevzdelaných rybárov zo zabudnutého kúta sveta. Jeden z nich zradca. O pár rokov odvtedy ako ich Ježiš vyvolil a poslal do sveta, Pavol píše Efezanom: „Bratia, už nie ste cudzinci ani prišelci, ale ste spoluobčania svätých a patríte do Božej rodiny. Ste postavení na základe apoštolov a prorokov; hlavným uholným kameňom je sám Kristus Ježiš. V ňom celá stavba pevne pospájaná rastie v svätý chrám v Pánovi, v ňom ste aj vy vbudovaní do Božieho príbytku v Duchu“. A v Efeze a iných mestách už bola „Božia rodina – Cirkev“. Aj vďaka dnešným oslávencom, ktorí nerezignovali je tu Cirkev a omnoho viac veriacich ako bol prvý zbor apoštolov.

Napísal som „omnoho viac“. Keď to zvládli dvanásti, prečo nie „omnoho viacerí“.