Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ef 5, 21-33, Lk 13, 18-21 

Čo ľudia nevymyslia?!

Napríklad toto: „Prečo vám vložia testovaciu tyčinku hlboko do nosa?“ Aj vysvetlenie nájdete. Veľmi „odborné“ s odbornými pojmami, aby to vyzeralo hodnoverné. Aj s obrázkom na ktorom vidno ako sa tyčinka dostane až do mozgu, naruší mozgové centrum a spôsobí množstvo chorôb. A najstrašnejšie je to, že spôsobí vyhynutie testovanej populácie. Pamflet končí výzvou: „Neviete, čo vám vkladajú do hlavy tyčinkou a ovplyvnia váš budúci život. Chráňte seba a svoje deti“. Autor sa musí od smiechu držať za brucho a čudovať sa ľudskej hlúposti. Mnohí to totiž zdieľajú a berú ako argument proti testovaniu. Nemuseli vám prerážať nosnú dutinu, stačí trochu sedliackeho rozumu, aby ste pochopili, že tyčinka sa vám nemôže dostať do mozgu. A nájdete aj toto: „Ľudia nebojte sa neisť na testovanie, lebo svojou nezodpovednosťou pre budúcnosť našich detí, vnukov stiahnete i tých, ktorí sa nebáli povedať pravdu, že idú robiť genocídu“.

Ale testovanie tu nejdem riešiť. Len chcem poukázať ako malé semienko hlúposti, môže vyrasť v strom hlúposti.

Dúfajme, že je to aj naopak. Dnešný biblický text cituje Pána Ježiša: „Čomu sa podobá Božie kráľovstvo, k čomu ho prirovnám? Podobá sa horčičnému zrnku, ktoré človek vzal a zasial vo svojej záhrade. Keď vyrástlo, bol z neho strom a nebeské vtáky hniezdili na jeho konároch.“ Môže sa teda šíriť aj Božie kráľovstvo – to znamená, niečo dobrého, múdreho.

Čo poviete? Keby tak kresťan bol tým kvasom dobra o ktorom hovorí ďalej Pán Ježiš, nevyzeralo by to lepšie?!

Ako na to? Relatívne jednoducho. O tej genocíde písala jedna pani. Mal som čas, dlhšie sme spolu komunikovali. Pýtal som sa jej, či je presvedčená o tom, že testovanie je genocídou. Nie, lebo už 2 x bola testovaná, teda nie je o tom presvedčená. Prečo teda ten názor? Myslel som, že zdieľa a nevie čo. Nie! Trápi ju zákaz ísť na Dušičky na cintorín. A tak konala podľa hesla: „Ty zakazuješ toto, ja ti šplechnem toto“! Úplne neracionálna a nekresťanská reakcia. Neviem či pomohlo vysvetlenie, že na získanie odpustkov pre zosnulých je možno tento rok pomodliť sa doma pred krížom, alebo obrazom Panny Márie. Asi nepomohlo, lebo „na Dušičky sa chodí na cintorín“!

To riešenie? Trochu uvažujme, analyzujme svoje postoje. Ak sa aj nesprávame ako kresťania, skúsme byť ľudskí. A to je vlastne kresťanské. A tak budujeme Božie kráľovstvo už tu na zemi – aspoň to semienko.

Turzovka – Vršek, 27.10.2020