Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dnes si spomíname na veľkého pápeža Jána Pavla II.

Bez diskusie najväčšiu osobnosť 20. storočia. Počas viac ako štvrťstoročie pontifikátu ovplyvňoval nielen katolícku cirkev. Pre veriacich bol milujúcim otcom, pre rodné Poľsko za komunizmu nehynúcou nádejou, pre svet svetlom. Prežil fašistickú totalitu a pomohol k pádu komunistickej totality. Svet dostal pápeža, ktorý sa narodil 18. mája 1920 a zomrel v apríli 2005 vo veku 84 rokov, aj ako obhajcu práv slabých a utláčaných.

O výnimočnej historickej úlohe Jána Pavla II. vypovedá hneď niekoľko skutočností. V októbri 1978 sa napríklad stal po 455 rokoch prvým netalianskym pápežom, bol tiež najdlhšie úradujúcou hlavou katolíckej cirkvi 20. storočia a tretím najdlhšie slúžiacim pápežom všetkých čias. Za svoj pontifikát vykonal celkom 104 zahraničných návštev. Okrem iného osemkrát poctil oficiálnou návštevou svoje rodné Poľsko, Československo a Slovensko navštívil trikrát v 90. rokoch minulého storočia.

Budúci kňaz a hlava katolíckej cirkvi prišiel na svet ako Karol Wojtyla vo Wadowiciach neďaleko Krakova v rodine vojaka. Matka mu zomrela, keď mal osem rokov. Štúdiá filozofickej fakulty Jagelonskej univerzity v Krakove musel prerušiť, pracoval v lome a počas druhej svetovej vojny sa podieľal na záchrane ohrozených Židov.

Čelil niekoľkým útokom, lebo Ján Pavol II. napríklad zakázal kolaborantské kňazské združenia, vrátane československého Pacem in terris, v decembri 1989 prijal vo Vatikáne Michaila Gorbačova. A prelomil aj ďalšie tabu: ako prvý pápež verejne uznal historickú diskrimináciu židov od kresťanov, v apríli 1986 sa pomodlil spoločne s rabínom v hlavnej rímskej synagóge. Počas pútnickej cesty po Svätej zemi v roku 2000 vyjadril poľutovanie nad holokaustom a antisemitizmom a o rok neskôr v Sýrii bezprecedentne navštívil mešitu. Čo sa mnohým nepáčilo.

Ostré kontroverzie vyvolávali jeho otvorené názory na homosexualitu, eutanáziu, antikoncepciu, potraty...

V roku 1999 tiež vyjadril ľútosť nad „krutou smrťou" Jána Húsa a poprosil v mene všetkých katolíkov za odpustenie krívd spáchaných v dejinách českého národa na nekatolíkoch. Na druhej strane sa však Ján Pavol II. preslávil nekompromisnými teologickými aj politickými postojmi, na ktorých odmietal čokoľvek meniť. K hodnotám, ktoré hlásal, patrila napríklad jednota a nezrušiteľnosť manželstva, kritiku najmä z radov liberálov potom vyvolávalo jeho odmietanie homosexuality alebo antikoncepcie. Bol nekompromisne za kultúru života a proti kultúre smrti!

Okrem toho Počas 27 rokov v pápežskom kresle čelil Ján Pavol II. niekoľkým fyzickým útokom. V máji 1981 ho turecký terorista Mehmet Ali Agca zasiahol niekoľkými výstrelmi do brucha a do ramena. Pápež prežil a útočníkovi odpustil. V júni 2000 potom taliansky prezident Carlo Ciampi udelil Agcovi na pápežovu žiadosť milosť.

Dokázal ako mladý atlét Boží s ľahkosťou zdvihnúť dieťa do výšky, ale trpezlivo zvládol aj chorobu a umieranie pred zrakom celého sveta. Veľký pápež, veľká osobnosť!

A aktuálne dôležitý odkaz pre nás? Nebojte sa!