Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ef 1, 1-10, Lk 11, 47-54

V našej spoločnosti už nie sú také silné rodinné väzby ako v minulosti a ako ich vidíme aj teraz u mnohých národov.

Pritom rodinné väzby sú potrebné a užitočné. Niekedy však škodlivé. Napríklad nekriticky sa pozeráme na dieťa, zastávame ho a tým ho deformujeme. Často nekriticky pozeráme na predkov (spomienkový optimizmus), nevidíme ich nedostatky a napodobňujeme ich v zlých praktikách.

V evanjeliu sme čítali: Ježiš povedal: „Beda vám, lebo staviate pomníky prorokom, ktorých zabili vaši otcovia! Tým dosvedčujete a schvaľujete činy svojich otcov, lebo oni ich zabíjali a vy im staviate pomníky. Stávať pomníky prorokom nie je nič zlé. Zdá sa však, že sa nevedeli dištancovať od chýb predkov, lebo strojili mu úklady, aby niečo podchytili z jeho úst a dovŕšili zlobu otcov.

Stalo sa hitom pripomínať chyby minulosti. Badáme hnutie černochov, ktorí žiadajú ospravedlnenie a nápravu za ich zotročovanie. To je v poriadku. Černosi boli skutočne zotročovaní. Ale, nemôžme ísť do opačného extrému, že sa pred nimi pokľakuje a bozkávajú sa im topánky. To je nedôstojne človeka a tí čo to žiadajú a nechávajú si robiť, sa stávajú otrokári.

Počúvame, že mexická vláda žiada Katolícku cirkev, aby sa ospravedlnila za genocídu pôvodného obyvateľstva. Pritom práve Cirkev ich chránila. Po dobytí Mexika Španielmi do krajiny prišli prví misionári pod vedením biskupa Zumárragu. Misionári tu postavili nové kostoly, nemocnice, školy. Medzi prvými Aztékmi, ktorí sa dali pokrstiť, bol aj Juan Diego, pôvodným menom Cuauhtlatohuac. A jeho Cirkev a vyhlásila za svätého – teda vážila si ho.

Ako teda k nedostatkom našich predkov? Prebrali sme od nich veľa dobrého a žiaľ i nedostatky. Nemáme kolektívnu vinu, ale osobnú. Minulosť nemôže jednotlivcovi neodvolateľne určovať jeho terajší stav, či už v dobrom alebo v zlom. Nemôžeme za nedostatky predkov, zodpovedať sa budeme za svoje viny. Ezechiel píše: „Ten, kto zhrešil, zomrie" (4.20). Minulosť nie je teda osudom, ktorý by zvieral jednotlivca a zabraňoval novému smeru života. Každý má možnosť začať znova. Sám sa môže odhodlať na vykročenie k obráteniu a zvoliť život miesto smrti.

Turzovka - Vršek, 15.10.2020