Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gal 4, 22-24. 26-27. 31 – 5, 1, Lk 11, 29-32

Túžba človeka po slobode je úžasne silná.

Veď najväčším trestom je teraz väzenie. V niektorých krajinách je priam luxusné s porovnaním kultúry bývania nielen v niektorých osadách, ale aj väčšiny nás (sauny, fitnes, knižnice...). Ale predsa – sloboda je sloboda. Je to zakorenená túžba človeka robiť si čo chcem.

Sv. Pavol si je toho vedomý a preto zdôrazňuje slobodu kresťanov v porovnaní so Židmi, ale aj pohanmi. A tu nám môže zasvietiť kontrolka – pozor. Je to tak? Naše deti, mládež a možno aj my sa niekedy cítime spútaní. Máme tu prikázania, povinnosti, nemôžem robiť čo chcem, musím robiť to, zas ono.

Ako to je? Pavol píše Galaťanom, že sú potomkami nie otrokyne, ale slobodnej. To by sme chápali. Pavol tým hovorí, že Kristus ich oslobodil od kazateľov zo židovstva, ktorí ich nútili dodržiavať židovské predpisy.

Ale čo v porovnaní s pohanmi? A to je naša situácia. Dnešní pohania sa nemusia modliť, chodiť do kostola, byť verní v manželstve, nik im nekáže stále odpúšťať, robiť dobré skutky, dávať na kostol, na misie, na pápežské diela (každú nedeľu máme zbierku). A ešte sa pridružia pochybnosti vo viere a chceli by sme znamenia, ako sme počuli v evanjeliu!

Čo tu pomôže? Možno veta z dnešného evanjelia: Kráľovná z juhu vystúpi na súde proti mužom tohto pokolenia a odsúdi ich; lebo ona z končín zeme prišla počúvať Šalamúnovu múdrosť – a tu je niekto väčší ako Šalamún.

Pomôže múdrosť? Samozrejme tá od Pána Ježiša. No, iné nám neostáva. Vyzerá to byť ako rezignácia, málo. Nezdá sa mi. Poviem to poukazom na aktuálnu situáciu. Mnohí chcú byť slobodní a nechcú prijímať žiadne epidemiologické opatrenia. Vyjadrujú sa v zmysle toho, že niekto zarába na rúškach, dezinfekcii, testoch nehorázne peniaze. Iste! Ale viete koľko zarábajú výrobcovia bezpečnostných pásov do aut? Keď začali byť nariadené, mnohí sa búrili. Dobre. Riskujú svoje zdravie. Ale, viete koľko zarábajú výrobcovia bŕzd? Ešte nehoráznejšie peniaze! Ak niekto povie, ja som slobodný a načo sú mi, už ohrozuje aj životy iných, nie len svoj! Byť slobodní znamená použivať ich.

Áno, Boh nám dal slobodu a rešpektuje ju, ako nik iný! Ale ponúka nám zvládnutie tohto daru, aby sme sebe, iným nepokazili šťastie, dokonca stále šťastie, ktoré voláme večnosť. A zvládanie slobody môžeme nazvať pokánie. A nezabudnime na Augustínove: Miluj a rob čo chceš!

Turzovka, 12.10.2020