Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kor 9, 16-19. 22b-27, Lk 6,39-42

Spoločný menovateľ nedostatkov v prirovnaniach dnešného evanjelia – pýcha.

Môže viesť slepý slepého? Nepadnú obaja do jamy? V tomto verši je naznačená megalománia človeka, ktorý chce viesť, poučovať iného a pritom sám tápe.

Žiak nie je nad učiteľa. Aj keď sa všetko naučí, bude ako jeho učiteľ. Tu opäť badáme velikášstvo. Žiak sa chce vyťahovať nad učiteľa. Je samozrejme, že žiak môže prevýšiť učiteľa – čo sa stalo viackrát v histórii. Tu ide o preceňovanie pozície žiaka.

Prečo vidíš smietku v oku svojho brata, a vo vlastnom oku brvno nezbadáš? Brat môj, dovoľ, vyberiem ti smietku, čo máš v oku,‘ keď vo svojom vlastnom oku brvno nevidíš? Je to obraz človeka hlúpo sebavedomého (pyšného), riadneho farizeja, ktorý vidí iba nedostatky iného – nie svoje. Pán Ježiš to takým aj otvorené dáva najavo: Pokrytec, vyhoď najprv brvno zo svojho oka! Potom budeš vidieť a budeš môcť vybrať smietku, čo je v oku tvojho brata.

Ak som použil pojem: Megalománia, velikášstvo, hlúpe sebavedomie, je to popis človeka zahľadeného do seba. Čo iné sa tu dá povedať, ak nie slovo pýcha.

Turzovka, 11.9.2020