Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 28, 1-17, Mt 14, 13-21

Nestrácaj čas vysvetľovaním: Ľudia počujú len to, čo chcú počuť (Paulo Coelho).

Potvrdzuje to postoj ľudu v spore Hananiáša a Jeremiáša. Ľudia sa tešili z Hananiášových „proroctiev“: Toto hovorí Pán zástupov, Boh Izraela: Polámem jarmo babylonského kráľa. Ešte dva roky a ja vrátim na toto miesto všetky nádoby Pánovho domu, ktoré vzal babylonský kráľ Nabuchodonozor z tohoto miesta a odniesol do Babylonu. A Joachimovho syna, judejského kráľa Jechoniáša, i všetkých judejských zajatcov, ktorí odišli do Babylonu, privediem späť na toto miesto, hovorí Pán; lebo polámem jarmo babylonského kráľa. Jeremiáš kázal, že im nepomôže ani chrám ak sa neobratia. A dali do väzenia. A keď padol chrám, a národ sa dostal do zajatia, pripisovali to „zlému proroctvu“ Jeremiáša.

Ako to bolo s apoštolmi v evanjeliovom príbehu? Zmietaní búrkou chceli počuť nejaké slova útechy. Aj počuli. Ježiš sa im hneď prihovoril: „Vzchopte sa! To som ja, nebojte sa!“ Lenže aj slova útechy sú niekedy ťažko uveriteľné. Preto musíme obdivovať Petra, ktorý mu povedal: „Pane, ak si to ty, rozkáž, aby som prišiel k tebe po vode.“ A Ježiš mu povedal: „Poď!“. Aj chcel počuť tie slova, aj spočiatku uveril, vystúpil z loďky, vykročil po vode a šiel k Ježišovi. Ale keď videl silný vietor, naľakal sa. Začal sa topiť a vykríkol: „Pane, zachráň ma!“ Ježiš hneď vystrel ruku, zachytil ho a povedal mu: „Maloverný, prečo si pochyboval?“

Takže sú aj slová, ktoré chceme počuť, ale je im ťažko uveriť a sklameme. Čo je potrebné? Viac dôverovať – učiť sa tomu a prosiť o Ježišovho Ducha, aby sme to zvládli.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 3.8.2020