Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Am 5, 14-15. 21-24, Mt 8,28-34

Na internete sa potuluje fotografia so ženou, ktorá sotva vlečie množstvo kvetín.

Pod ňou nápis: Učiteľka na konci roka. Je pekné, že aj v dnešných časoch (keď sa zabúda na vďačnosť), bolo včera vidieť deti s kvetmi pre učiteľky. Pri odovzdávaní kvetov sa často zabúda na predchádzajúce problémy. Kvety, alebo iná pozornosť, ako keby všetko zakryli.

Prorok Amos v prvom čítaní hovorí o niečom inom: „Nenávidím, zavrhujem vaše sviatky a netešia ma vaše zhromaždenia. Keď mi prinesiete zápalné obety, vaše obetné dary neprijmem, ani sa nepozriem na obety vašich tučných zvierat. Preč odo mňa s hlukom tvojich piesní, nemôžem počuť hudbu tvojich hárf.

Prečo? Vysvetľuje, že Boh čaká aj nápravu: Nech prúdi právo ako voda a spravodlivosť ako potok, čo nikdy nevysychá. Dopĺňa čo máme robiť: Hľadajte dobro, a nie zlo, ak chcete žiť, a Pán, Boh zástupov, bude s vami, ako ste vraveli.

Nenáviďte zlo, milujte dobro a pri bráne súďte spravodlivo;

Prečo toto Boh žiada a nenaletí na naše „slovné pokánie“? Pre dobro naše a iných. Predstavte si, žeby otec neplnil vyživovaciu povinnosť deti a doniesol matke kyticu kvetov. Čo by mu povedala matka deti? Ďakujem, ale očakávam peniaze, aby som mohla živiť deti.

Pán Ježiš to vyjadril podobne: Nie ten kto mi hovorí Pane, Pane... Je treba poznávať a plniť jeho vôľu. Čo myslíte, prečo Gadarčania vyšli oproti Ježišovi a keď ho uvideli, prosili ho, aby odišiel z ich kraja? Asi tušili, že tu nejde o nijakú atrakciu, že ideo zmenu života. Aj my si môžeme zľahčovať vzťah k Ježišovi, nejakou modlitbou, spevom. Amos hovorí v mene Božom: Preč odo mňa s hlukom tvojich piesní, nemôžem počuť hudbu tvojich hárf.

Chce nech prúdi právo ako voda a spravodlivosť ako potok, čo nikdy nevysychá. Vieme o čo tu ide.

Turzovka, 1.7.2020