Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kr 21, 1-16, Mt 5, 38-42

Požičiavate, aj keď viete, že vám nevrátia, necháte sa zneužívať, dávate bezdomovcom peniaze?

Niekto povedal: Dávam, to je jeho vec, že to zneužíva.

Ja nedávam. Keď som pôsobil v Banskej Bystrici, mnohí chodili pýtať na autobus, vlak, aby sa dostali domov. Raz som z jedným pánom „z Oravy“ išiel na stanicu a kúpil mu lístok. Šéf charity mi povedal, že som urobil chybu, lebo oni ten lístok predajú a majú na alkohol. Ak charita niekomu kúpila lístok, tak naň dala pečiatku charity, aby nemohli tak ľahko ten lístok predať. S pečiatkou to mali sťažené.

Domnievam sa, že aj keď sme v evanjeliu počuli: A keď ťa bude niekto nútiť, aby si s ním išiel jednu míľu, choď s ním dve. Tomu, kto ťa prosí, daj, a neodvracaj sa od toho, kto si chce od teba niečo požičať, nemali by sme sa dať zneužívať. Nejde o nás, ale o tých čo to zneužívajú. Týmto im nepomáhame, ale ich kazíme. Šéfka zariadenia pre závislých (cenacula) vraj vyhlásila: Podať pohár vody drogistovi je ťažké previnenie. Nesprávny postup vidíme v mnohých rodinách. Takto postihnutému nepomáhajú aby ho dali na liečenie, ale závislosť zakrývajú. Platia za nich často dlhy. Taký musí padnúť, možno na dno, aby sa zbadal a dovolil, aby sme mu pomohli povstať.

Aby ste sa nepohoršovali nad mojim postupom, jeden postreh: V Banskej Bystrici bol bezdomovec, ktorého všetci volali Laco. Bol ikonou námestia. Poznali ho študenti, on sa ich pýtal ako urobili skúšky, prihováral sa. Pýtal peniaze. Nedal som mu, ale dal som sa mu najesť. Občas som ho zobral osprchovať, potom u mňa nejaký čas prespával. Sestričky mu vždy dali večeru, raňajky... Keďže sa držal, pán biskup vybavil miesto v charitnom zariadení. Domnievam sa, dať mu peniaze, nepomohlo by to.

V Brezne sme to mali prepracované. Boli tam sestričky Albertínky, ktoré im varili, farnosť vybudovala denný stacionár kde sa mohli osprchovať, oprať veci, zohriať. Mesto im zase poskytovalo nocľah. Ak chceme pomáhať, potom tak, aby sme tomu človeku ozaj pomohli.

Takže? Robme podľa svedomia, múdro a s opravdivou láskou.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 15.6.2020