Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 17, 15. 22 – 18, 1, Jn 16, 12-15

V pondelok sme hovorili, že veľmi ľahko sa dáme „donútiť“ na to, čo nám je príjemné.

Včera o tom, že sa neradi pýtame na háklivé veci a na niektoré sa nemáme pýtať.

Dnes začneme o výhovorkách, či diplomatickej reči. V prvom čítaní sme totiž počuli ako Pavol prišiel do mekky filozofie – Atén, konkrétne do areopágu. Poslucháči mu povedali diplomaticky: „Vypočujeme ťa o tom inokedy.“ Pavol porozumel s spomedzi nich odišiel.

Ako je to s výhovorkami, diplomatickou rečou? Samozrejme je lepšie ak povieme niečo diplomaticky, ako keby sme mali odvrknúť, alebo dokonca pustiť sa do škriepky a kameňovania ako sa to stalo Pavlovi a jeho sprievodu vo Filipách a aj na iných miestach.

Každopádne musíme byť pravdiví k sebe i iným. Pán Ježiš nám dnes hovorí: Keď príde on, Duch pravdy, uvedie vás do plnej pravdy, lebo nebude hovoriť sám zo seba, ale bude hovoriť, čo počuje, a zvestuje vám, čo má prísť. Dostávame sa k ideálu. K poznaniu pravdy a hovoreniu podľa pravdy a v pravde.

Turzovka - Vršek, 20.5.2020