Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sv. Jozef, hlava Svätej rodiny, bol povolaním tesár.

Be­hom stáročí si ho uctievali rozliční remeselníci, ktorí pra­covali s drevom: tesári, stolári sedlári, debnári, rezbári, vý­robcovia nábytku, hudobných nástrojov a podobne. Pius XI. ho roku 1937 ustanovil za nebeského ochrancu pracujúcich, najmä robotníkov. Pius XII. roku 1955 zasvätil prvý máj ako deň sv. Jozefa robotníka. Cirkev tým chce zdôrazniť aj dô­ležitosť práce pre časný a večný život človeka.

BUDEŠ ŠŤASTNÝ...

O práci, robotníckej triede sa už toho toľko napísalo a nahovorilo, že máme z toho závrat. Pane, ja chcem roz­jímať o práci z tvojho pohľadu a pohľadu svätého Jozefa robotníka, tvojho pestúna. V tomto smere ma zachycuje antifóna svätej omše dnešného sviatku: «Blažený každý, čo sa bojí Pána a kráča po jeho cestách, budeš jesť z výťažku svojich rúk, budeš šťastný a budeš sa mať dobre» (Ž 127).

Už sme rozjímali, že svätého Jozefa Písmo sväté charakterizuje ako «muža spravodlivého». Miloval Boha zo všetkých síl. Preto nie zo strachu, ale z lásky sa ho bál zarmútiť. Konal, čo bolo milé Bohu.

Boží štýl pre zemský život Syna Božieho bola chudoba a pokora. Syn Boží vedel, že vladármi môžu byť len jednotlivci; masa ľudstva je ľud práce, trieda robotnícka! Prichádza preto na svet tak, aby posvätil obe triedy, — vládnucu i robotnícku. Pôvodom je z kráľovského rodu, skutočnosťou v danejch chvíli je jeden z miliónov!

Ježiš Kristus sa na zemi predstaví ako «syn tesára Jozefa!» Svätý Jozef celý život kontempluje túto poní­ženosť Syna Božieho. Uzavretý, tichý, rozjímavý Jozef, ro­botník, už v Betleheme pochopil tento Boží štýl; Pôvodca všetkých dobier prišiel obnažený do prepožičanej maštale!

Vlastník Božieho kráľovstva neprišiel nám len darovať hotové Kráľovstvo; on prišiel aj ukázať, ako sa toto Krá­ľovstvo dobýva.

Jozef, robotník, pochopil Syna Božieho ako Vykupiteľa, ktorý prišiel «v zástupnej láske» ako jeden z nás, ako hriešnik, aby odprosil Otca. Jedna forma tohto vykúpenia bola jeho tvrdá práca.

Syn Boží sa zaradil do procesu našich všedných dní práce a bolestí.

Jozef, pestún, kontemploval:

— Boh zázrakov pracuje ako učeň..., ako robotník! Nepotreboval to! Tvoril vždy z ničoho.

Ani on, v blízkosti Boha zázrakov, preto nezaháľa. Chce žiť a živiť Svätú Rodinu z výťažku svojich rúk. Miluje Boha, preto pracuje tam, kde ho Prozreteľnosť postaví. Z lásky sa ho bojí zarmútiť, kráča preto po jeho cestách..., čo na tom, či je to vyhnanstvo, Egypt, alebo domovina, Nazaret!

Kontemplujme aj my so svätým Jozefom — robotní­kom: viera ma učí, že Boh je všemohúci. Písmo mi do­svedčuje: «Proste a dá sa vám! Klopte a otvorí sa vám...»

To všetko je pravda. Boh zázrakov však začína konať tam, kde sú u konca naše sily, naše úsilia, naše ľudské «všetko!»

Duch Svätý dnešnou antifónou nám chce povedať: «Bojte sa najprv Boha zarmútiť, kráčajte každý po jeho ceste», t.j. po ceste svojho poslania a povolania, kde vás zaradil. Vtedy on bude žehnať prácam vašich rúk, budete šťastní A budete sa mať dobre.

Nečakajme Boží zázrak tam, kde Pán čaká zázrak nášho snaženia. Opačne by to bolo satanské pokúšanie: «Povedz, aby z týchto kameňov boli chleby!»

Nie tak, nie bez práce žiadať chlieb.

Bojte sa Pána, t.j. milujte ho, počúvajte ho v slove Božom a pracujte! Vtedy bude žehnať a doplní, čo my v slabosti nevládzeme.

Naše porekadlo hovorí: «Kováčom svojho šťastia je každý sám!» Doplňme: «Bankou svojich príjmov sme my, keď na bankovkách je modlitba a náš pot!»

Kto s Bohom začína, s Bohom pokračuje, s Bohom sa bude i radovať. Dobrý úmysel pred prácou, pohľad na Boha pri práci, to je Jozef robotník vedľa Krista, Robot­níka!

Do práce ho hnala myšlienka: to je pre Ježiša!

Pri práci ho držala myšlienka: on tiež pracuje!

Po práci šťastný odpočíval v kruhu Ježiša a jeho Matky!

Nebojme sa prácu premeniť na modlitbu a modlitbu vložiť do práce! Nemôžeme niečo konať pre Boha bez Boha!

KONÁM

Znelka dňa: Sv. Jozef — robotník, nauč nás posväcovať každú prácu modlitbou a čistým úmyslom. Pomodlím sa litánie ku cti svätého Jozefa.