Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Katolícka cirkev udeľuje niektorým svätcom titul Patrón Európy.

Sú to významní svätci, ktorí sa zaslúžili o formovanie duchovného a kultúrneho dedičstva Európy. Sú to:

- sv. Benedikt; za patróna Európy ho vyhlásil pápež Pavol VI. V roku 1964

- sv. Cyril  a sv. Metod, slovanskí vierozvestovia; vyhlásení v roku 1980 Jánom Pavlom II.

- sv. Brigita Švedská

- sv.Katarína Sienska

- sv. Terézia Benedikta od Kríža - Edith Stein

všetky tri svätice za spolupatrónky vyhlásil Ján Pavol II. roku 1998

Medzi týchto top svätcov patrí aj dnešná oslávenkyňa, Katarína Sienska. Pápež Pavol VI. jej 4. októbra 1970 udelil významný titul cirkevnej učiteľky. Predtým bol názov cirkevného učiteľa rezervovaný iba veľkým teológom, ktorí sa vyznačili svätosťou a učenosťou. No po zrelom uvážení a poradách usúdil, že takýto titul možno oprávnene udeliť aj ženám, ktoré obohatili Cirkev mimoriadnou svätosťou a múdrosťou. A medzi ne patrí i svätá Katarína Sienska.

Narodila sa roku 1347 v Siene v Taliansku ako predposledná z 24 detí. Nemala nejaké zvláštne vzdelanie. Sama nepísala  - diktovala texty pisárom. Pápež jej dovolil, aby ju sprevádzali traja spovedníci, aby spovedali tých, ktorých priviedla k pokániu.

Platia o nej Pánove slova, ktoré čítame pri liturgickom slávení v jej sviatok: Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si tieto veci skryl pred múdrymi a rozumnými a zjavil si ich maličkým. Áno, Otče, tebe sa tak páčilo.