Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Narodil sa pravdepodobne roku 956 na hrade Libice vo východných Čechách zo slavníkovského rodu.

Ako 16-ročný začína vyššie štúdiá na katedrálnej škole v Magdeburgu v Nemecku. Roku 981 sa stáva kňazom a roku 983 pražským biskupom. Snaží sa o náboženskú a mravnú obnovu, ale na­ráža na veľké ťažkosti zo strany veľmožov i kráľa. Preto dva razy opustí Prahu, v Ríme vstúpi k benediktínom a žije tu rehoľným životom. Roku 996 pápež Gregor V. ho posiela do Prahy, ale pre veľké nepriateľstvo veľmožov odíde do severného Poľska a šíri evanjelium medzi pohanskými ná­rodmi. Keď prešiel k Prusom, tí ho 23. apríla S97 zabijú. Pochovali ho v poľskom meste Hnezdne.

KRISTOV BOJOVNÍK

Na scéne dňa sa nám dnes objavuje hrdinský Kristov bojovník, pražský biskup Vojtech.

Znáša protivenstva, plní službu blahozvesta, koná si povinnosť... (Tim 4,5).

Po smrti pražského biskupa Dětmara je zvolený za biskupa. Láska jeho ovečiek bola vrtošivá. Hoci si brat Vojtech počína ako opravdivý pastier podľa evanjelia, všet­ko, čo má, rozdá, ľud ho neposlúcha. Vojtech je nútený odísť z vlasti. Odíde do Ríma. Bolelo ho, že nevládal zlomiť pohanské zlozvyky v šľachte a v ľude. Keď si ho však ľud prial, vrátil sa, ale nie nadlho. Opäť bol nútený odísť. Medzitým mu rod Vršovcov vyvraždil celú rodinu. Vojtech musel odísť do Poľska.

Vedel však, kde je jeho miesto a čo je jeho povinní: Bol pomazaný Pánov, aby šíril jeho blahozvesť. Rozhodol sa preto ísť na misionársku cestu medzi pohanskými Prusmi Ani tu nič nedokázal. Žal iba neúspech. A predsa urobil mnoho. Skypril pôdu, aby sa semiačko evanjelia ľahšie ujalo. Zomiera tu ako mučeník dobodaný a nakoniec sťatý. Hrdinskú vernosť potvrdil svojmu Najvyššiemu Pánovi smrťou.

Nehanbil sa za svedectvo nášho Pána (pórov. 2 Tim. 1,8). Ako svätý Pavol aj on vedel «komu uveril!»

Zaujímavé je pozadie tohto Kristovho hrdinu.

Svätý Vojtech ako dieťa umieral. Zbožná matka položila ho na oltár Panny Márie, aby raz bol bojovníkom za česť jej Syna. Pre tento účel vyprosila mu život.

Nepoškvrnená bola tou tajomnou silou, ktorá s žila, trpela a víťazila. Pekelný had bol premožený! Je hodno na tejto sile stavať, s ňou žiť a za ňu umierať Aj v nás, cez nás sa bude uskutočňovať variácia rajského prísľubu Boha Otca: «Nepriateľstvo položím medzi tebou a Ženou..., a ona ti rozšliape hlavu» (Podľa Vulgáty),

A kedyže nám bola viac potrebná sila tejto Nepoškvr­nenej Panny-Matky ako dnes? Späť k nej! Potom budú i z nás rytieri a rytierky Cirkvi a Krista!

KVET

Častejšie sa chcem modliť: «Bez poškvrny počatá Panna Mária, oroduj za nás, ktorí sa k tebe utiekame.» Viackrát s úctou pobozkám zázračnú medailu.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými