Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sv. Anzelm, biskup a učiteľ Cirkvi (1033? - 1109).

Narodil sa roku 1033 v Aoste v Piemonte (Taliansko). Vstúpil do rehole sv. Benedikta v kláštore Le Bec vo Francúzsku. Tu vyučoval spolubratov teológiu a pritom rýchlo postupoval na ceste dokonalosti. Potom prešiel do Anglicka, kde bol zvolený za canterburského biskupa. Neohrozene bojoval za slobodu Cirkvi, za čo musel ísť dvakrát do vyhnanstva. Napísal veľa vzácnych teologicko–mystických spisov. Zomrel roku 1109.

Z knihy „Proslógion“ svätého biskupa Anzelma Nech ťa poznám, nech ťa milujem, aby som sa z teba radoval

Našla si, duša moja, čo si hľadala? Hľadala si Boha a zistila si, že on je čosi, čo prevyšuje všetko, nad čo sa nedá nič lepšie pomyslieť; že on je sám život, svetlo, múdrosť, dobrota, večná blaženosť a blažená večnosť a že je tým všade a ustavične.

Pane, môj Boh, môj stvoriteľ a obnoviteľ, povedz mojej roztúženej duši, čím iným si okrem toho, čo videla; aby správne videla, po čom túži. Namáha sa, aby viac videla. A nevidí viac ako to, čo videla, iba tmu. Ba ani tmu nevidí, lebo v tebe tmy niet. Ale badá, že nemôže viac vidieť pre svoju vlastnú temnotu.

Svetlo, v ktorom prebývaš, Pane, je naozaj neprístupné (porov. 1Tim 6,16). Naozaj nejestvuje nič iné, čo by preniklo do tohto svetla, aby v ňom uvidelo teba. Naozaj, nevidím ho preto, že je pre mňa prisilné. A predsa všetko, čo vidím, vidím prostredníctvom neho tak ako slabé oko. Čo vidí, vidí v slnečnom svetle, hoci do samého slnka hľadieť nemôže.

Môj rozum naň nestačí; žiari príliš silno, nestačí naň, ani oko mojej duše nevydrží dlho doň hľadieť. Žiara ho udiera, veľkosť prevyšuje, nekonečnosť prekonáva, nevyčerpateľnosť ľaká.

Ty najvyššie a neprístupné svetlo! Ty celá a blaživá pravda, ako ďaleko si odo mňa, hoci ja som tebe tak blízko! Aká si vzdialená môjmu zraku, hoci ja som priamo pred tvojím pohľadom!

Všade si celá prítomná, a ja ťa nevidím. V tebe sa hýbem, v tebe som (porov. Sk 17,28), a k tebe sa priblížiť nemôžem. Vo mne i okolo mňa si, a ja ťa necítim.

Prosím ťa, Bože, daj, nech ťa poznám, nech ťa milujem, aby som sa z teba radoval. A ak to v tomto živote nemôžem naplno, daj, nech aspoň napredujem deň čo deň, až kým to nepríde v plnosti. Nech ťa tu čoraz lepšie poznávam a tam nech sa moje poznanie naplní. Tu nech rastie moja láska k tebe a tam nech je úplná, aby tu bola moja radosť veľká v nádeji a tam úplná v skutočnosti.

Pane, skrze svojho Syna prikazuješ, a či skôr radíš, aby sme prosili, a sľubuješ, že to dostaneme, aby naša radosť bola úplná (porov. Jn 16,24). Pane, prosím to, čo mi radíš prostredníctvom nášho obdivuhodného Radcu. Nech dostanem, čo sľubuješ skrze svoju pravdu, aby moja radosť bola úplná. Pravdovravný Bože, prosím; viem, že ma vyslyšíš, aby moja radosť bola úplná.

Zatiaľ nech nad tým rozjíma moja myseľ, nech o tom hovorí môj jazyk. Nech to miluje moje srdce, nech o tom rozprávajú moje ústa. Nech po tom lačnie moja duša, žízni moje telo a túži celá moja bytosť, kým nevojdem do radosti Pána (porov. Mt 25,21.23), ktorým je trojjediný Boh, zvelebený naveky. Amen.

     RESPONZÓRIUM

Toto je Anzelm, slávny učiteľ, vychovaný v Lanfrankovej škole. Bol milovaným otcom mníchov, ale bol povolaný na veľkňazskú službu. * A neohrozene bojoval za slobodu svätej Cirkvi. Aleluja.

Neochvejne hlásal, že Kristova nevesta nie je otrokyňa, ale slobodná. * A neohrozene bojoval za slobodu svätej Cirkvi. Aleluja.

Modlime sa

Nekonečný Bože, svätému biskupovi Anzelmovi si udelil dar prenikať do hlbín tvojich tajomstiev a ohlasovať ich tvojmu ľudu; prosíme ťa, daj, nech viera napomáha náš rozum, aby náuka, ktorú si nám zjavil, bola slasťou nášho srdca. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.