Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 50, 4-9b, Mt 26, 14-25

„Veľká noc je pôžitok z jedla.“

– Tak nejako znie reklamný slogan po tieto dní. Je Veľká noc o pôžitku? O akom? Božie slovo, ktoré nás pripravuje na Veľkú noc, hovorí o niečom úplne inom.

Počuli sme: Jeden z Dvanástich – volal sa Judáš Iškariotský – odišiel k veľkňazom a vyzvedal sa: „Čo mi dáte a ja vám ho vydám?“ Oni mu určili tridsať strieborných. A od tej chvíle hľadal príležitosť vydať ho. Judáš hľadá pôžitok v mizerných tridsiatich strieborných. Ježiš pritom prežíva to najťažšie čo človek môže prežiť. Psychológovia hovoria, že človek znesie bolesť, prežije rôzne pohromy a tragédie. Najviac ho zlomí zrada priateľa, najbližšieho. Ježiš to prežíva keď sa zvečerilo, zasadol s Dvanástimi za stôl. A keď jedli, povedal: „Veru, hovorím vám: Jeden z vás ma zradí.“ A spresňuje: Kto so mnou namáča ruku v mise, ten ma zradí.

Izaiáš v tretej piesni o Pánovom služobníkovi píše: Svoj chrbát som nastavil tým, čo bili, a svoje líca tým, čo trhali. Tvár som si nezakryl pred potupou a slinou. Je to vlastne predpoveď o tom čo znáša Ježiš za nás. A on neodporoval, nazad som neustúpil.

Takže o čom je Veľká noc? O čom by mala byť.

Turzovka, Vršek, 8.4.2020