Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 49, 8-15, Jn 5, 17-30

Volala mi spolužiačka.

Kamarátka jej odporúča dať na okno obrázok Panny Márie. Má to ochrániť pred pandémiou. Pýtala sa či to má urobiť, alebo či stačí obraz Panny Márie v byte. Povedal som jej, že je to povera, lebo Panna Mária vidí aj do bytu a že to stačí. Asi som ju nepresvedčil. Argumentovala, že kamarátka je predsa veľmi zbožná. Nemôže jej volať v určitých hodinách, lebo vtedy zotrvávajú na modlitbách. Dúfam, že som ju nepohoršil, že som málo veriaci. Zdá sa, že potrebujeme niečo výnimočné.

Badať to aj v rôznych akciách kňazov. Objavujú sa oznamy o požehnávaní Slovenska krvou Kristovou z lietadla, alebo Sviatosťou oltárnou z vetroňa. Mnohí to na Facebooku prijímajú s veľkým uznaním a sú z toho nadšení. Napísal som tam, že stačí požehnávať aj zo zeme a zacitoval som žalmistu: Pánova je zem i všetko, čo ju napĺňa, okruh zeme aj tí, čo bývajú na ňom. (Ž 24,1). Odozva na to bola prinajmenšom rozpačitá. Domnievam sa, že netreba Pána vynášať nado oblaky, aby nás požehnal. Trpiaci Jób hovorí o Stvoriteľovi: Mesiaca tvár v splne zacloňuje, oblaky on rozprestiera po ňom (Job 26,9). Už starí Izraeliti vedeli a vyhlasovali: Uznajte Božiu moc. Nad Izraelom jeho veleba a jeho moc až nad oblaky (Ž 67,35. A v dnešnom prvom čítaní sme počuli: Hľa, ja tvorím nové nebo a novú zem.

Asi mám malú vieru, ale čo sme počuli v evanjeliu? Ježiš prišiel z Judey do Galiley. Kráľovský úradník sa vybral k nemu a prosil ho, aby šiel uzdraviť jeho syna, ktorý už umieral. Ježiš mu povedal: „Ak nevidíte znamenia a divy, neveríte.“... Ježiš mu povedal: „Choď, tvoj syn žije!“ On uveril Ježišovmu slovu a šiel.

Ešte bol na ceste, keď mu prišli sluhovia naproti a hovorili, že jeho dieťa žije.

Mne z toho vychádza, že môžeme požehnávať aj zo zeme. Pánova sila sa prejavuje aj na diaľku. Samozrejme, sme len ľudia a potrebujeme znamenia, výnimočnosti aby sme uverili. Teraz omnoho viac. Vo výnimočnej situácii, chceme výnimočné znamenia.

Turzovka, Vršek, 23.3.2020