Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dan 3, 25. 34-43, Mt 18, 21-35

V súvislosti s voľbami sme sa zamýšľali nad kandidátmi.

Na mojom facebookovom profile som ich rozdelil na politikov (politikárčia) a štátnikov (záleží im na dobre iných).

V prvom čítaní sme počuli o hrdinoch Starého zákona, ktorí v babylonskom zajatí ostali verní Bohu. Jeden z nich Azariáš pri mučení nemyslí na seba, ale na národ. Modlí sa: Pre tvoje meno, prosím, neodvrhni nás navždy a nezrušuj svoju zmluvu. Ani nám neodriekni svoje milosrdenstvo... A vylieva svoj žiaľ pred Bohom: Pane, stali sme sa menšími ako všetky iné národy a sme dnes pokorení na celej zemi pre svoje hriechy. V tejto modlitbe sa zračí prosba za iných (národ) a pokora.

Po tieto dní si uvedomujeme, ako sme vzájomne prepojení v národe, ba v celom svete. Tvoríme jedno ľudstvo a nemôžeme myslieť iba na seba. Toto „myslenie na seba“, - sebectvo spôsobilo rozšírenie epidémie na pandémiu. A jediné riešenie vidíme v zodpovednosti za seba i druhých.

Pán Ježiš nám v podobenstve o sluhovi, ktorý myslel len na seba jasne ukázal, že je to cesta do záhuby.

 Turzovka, Vršek, 17.3.2020