Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Jn 4, 7-10, Jn 6, 34-44

Hovorí sa dosť o Božom kráľovstve.

Čo je to, ako do neho patriť? Je to častá téma evanjelia.

Ján (1. čítanie) hovorí, že je k tomu potrebné narodiť sa z Boha a poznať Boha. Skúsme si to priblížiť. Rodíme sa ako ľudia, podobáme sa na rodičov; niekedy navonok, niekedy viac povahou.

Narodiť sa z Boha? – sme stvorení Bohom na jeho obraz. Ako sa mu podobať? Ján to hovorí veľmi jasne: Milovaní, milujme sa navzájom, lebo láska je z Boha a každý, kto miluje, narodil sa z Boha a pozná Boha. Kto nemiluje, nepoznal Boha, lebo Boh je láska. Telesne sme zrodení Bohom Stvoriteľom. Je potrebné podobať sa mu spôsobom života. 

Ako? Autor nám dáva za príklad Nebeského otca, ktorý poslal svojho jednorodeného Syna. A spresňuje ako sa mu podobať: Láska je v tom, že nie my sme milovali Boha, ale že on miloval nás a poslal svojho Syna ako zmiernu obetu za naše hriechy. 

Boží syn, Ježiš nám dal osobne príklad. Je všímavý. Keď Ježiš videl veľký zástup, zľutoval sa nad nimi, lebo boli ako ovce bez pastiera. A začal ich učiť mnohým veciam a nasýtil ich.

Vieme čo je Božie kráľovstvo – poznanie Boha, jeho lásky a nasledovanie tejto lásky.

Turzovka, 2020