Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 7, 10-14, Lk 1, 26-38

Judský kráľ Achaz a Mária, chudobné dievča z Nazareta, sú od seba vzdialení sedem storočí, ale majú niečo spoločné; obaja pochádzajú z Dávidovej dynastie, sú dedičmi veľkých Božích zasľúbení a musia zložiť skúšku viery a statočnosti.

Júdsky kráľ Achaz odpadol od Boha a dokonca spálením obetoval Molochovi svojho vlastného syna (2. Kr 16.3). Keď sýrske a Efraimské vojská vošli do Judska, aby ho zbavili moci, vystrašený kráľ poslal správu Tiglat-Pileserovi, mocnému vládcovi Asýrie. Odovzdal mu poklady z Jeruzalemského chrámu s prosbou, ktorá znela ako rúhavá modlitba: „Ja som tvoj služobník a tvoj syn. Poďte a zachráňte ma ... “(2 Kr 16.7).

Prorok Izaiáš chce Achaza povzbudiť vo viere, preto mu odkazuje: „Žiadaj znamenie od Pána, svojho Boha. Žiadaj ho, či v hĺbkach podsvetia, alebo hore na výsostiach.“ Nebudem pokúšať Pána, bola diplomatická Achazova výhovorka. Kráľ jednoducho nechce počúvať Boha. Prorok mu napriek tomu oznamuje: Hľa, panna počne a porodí syna a dá mu meno Emanuel. Božia vernosť presahuje jeho neveru a dostane znamenie. Davidov dom nepadne. Naplnilo sa: „Ak sme neverní, Boh ostáva verný, lebo seba samého zaprieť nemôže“ (2 Tim 2,13).

Toto znamenie má dva významy.

Prvý sa naplnil narodením Achazovho syna Ezechiáša. Pre Židov sa Ezechiáš stal mesiášskou postavou, symbolom Božej náklonnosti k svojmu ľudu – a výzvou pre ľud, aby bol verný Bohu.

Toto Izaiášovo proroctvo zároveň predznamenáva Ježiša Krista, Božieho Mesiáša. Narodil sa z panny a volal sa Emanuel, „Boh s nami“. Prišiel zachrániť ľudí od čohosi väčšieho ako od dobyvateľov. Prišiel nás vyslobodiť z hriechu a smrti.

O sedem storočí neskôr, Panna Mária očakáva narodenie dieťaťa, hoci ešte nežila spolu s manželom Jozefom a nevstúpili do vzťahu. Mária na rozdiel od Achaza prijala znamenie. Odpovedala nie prorokovi, ale anjelovi: „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.“

Boh v plnej miere naplnil, čo sľúbil. A stále napĺňa znamenie. Ježiš nás ubezpečil, že bude s nami vždy, do konca vekov, a skrze Eucharistiu svoj prísľub aj splnil (Mt 28, 20). On je verný, vždy „Boh s nami“,

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 2019