Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Nm 24, 2-7. 15-17d, Mt 21, 23-27

Opýtajte sa politika na eutanáziu, potraty, alebo partnerské manželstva.

Niektorí (možno väčšina) začnú krútiť, zoširoka rozprávať a neporozumiete čo chcú povedať. Možno ani oni. Zahmlievajú. Lebo sú skorumpovaní a nič iné nechcú, len to, aby nestratili voličov. Chcú sa všetkým páčiť. Nič nové pod slnkom.

V prvom čítaní sme počuli ako Moabčania povolali amonského veštca Balaama, aby za odmenu preklial Izraelitov. Balaam sa na to podujal, lenže Boží duch mu v tom zabránil. Dokonca cez oslicu, ktorá sa zasekla a nechcela ísť ďalej. Balaam napokon odmietol prekliať Izraelitov, aj keby dostal za dom zlata a striebra. Nerozumná oslica ho zachránila od korupcie. Odvtedy sa traduje: Oslica bola múdrejšia ako veštec. Ako by sme uvítali takú oslicu!

Nakoniec Balaam, ako sme počuli v prvom čítaní predniesol požehnanie, vlastne proroctvo: Vidím ho, ale nie teraz, hľadím na neho, no nie zblízka. Hviezda vychádza z Jakuba, žezlo sa dvíha z Izraela.“ To sa splnilo na Ježišovi, Mesiášovi.

Mesiáš prišiel, proroctvo sa teda splnilo, ale vlastní ho neprijali. Vtedajší politici sa správali ako som napísal v úvode. Na otázku Ježišovu odkiaľ bol Jánov krst? Z neba, či od ľudí?“ Odpovedali...: „Nevieme.“ Uvažovali: „Ak povieme: ‚Z neba,‘ povie nám: ‚Prečo ste mu teda neuverili?‘ Ale ak povieme: ‚Od ľudí,‘ máme sa čo obávať zástupu, lebo Jána pokladajú všetci za proroka. Možno ako dnešní filozofi všelijako krútili a vymýšľali, ale na to nemal evanjelista toľko papiera, aby to zachytil.

Ježiš preto hovoril apoštolom i nám: Ale vaša reč nech je 'áno - áno,' 'nie - nie.' Čo je navyše, pochádza od Zlého (Mt 5,37).

Turzovka, 16.12.2019