Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 40, 25-31, Mt 11, 28-30

Na Facebooku som objavil obrázok dvoch snehuliakov.

Jeden z nich hovorí: Nebuď smiešny. Nikto nás nevytvoril, vznikli sme náhodou zo snehových vločiek. Vtipná a múdra - nevyslovená pointa.

Prorok Izaiáš (40,25) hovorí: Zdvihnite oči k nebu a pozrite: kto toto všetko stvoril? Ten, čo vyvádza ich spočítané zástupy a všetky volá po mene. Najviac sa mi z tejto myšlienky páči záver: všetky (diela) volá po mene. V Biblii dať meno znamená: dať život menovanému, mať vzťah k pomenovanému, dať mu zmysel... A prorok ďalej krásne pridáva: nesmierna je jeho moc a sila, že ani jedno z nich nechýba. Stvoriteľovi nik nechýba v jeho otcovskej láske, v jeho starostlivosti. Preto Izaiáš dopĺňa: On dáva unavenému silu a bezmocnému rozmnožuje zdatnosť.

Kedy sa táto starostlivosť o stvorenie uskutočnila v plnej miere? Keď k nám prišiel Boží syn, Ježiš. Preto nás neprekvapuje, že hovorí: Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním (Mt 11,28).

Viem, hľadáme oddych a energiu v úplne iných veciach. Sv. Bernard učí: U Krista je trojaký príchod.

  1. Ten prvý bol v slabosti. Veď Ježiš bol prenasledovaný, trpel a zomrel na kríži.
  2. Teraz prichádza a ako mocný. A to sa nám nepozdáva. Ale je skutočne mocný. Ježiš kráča dejinami ako mocný. Ináč by jeho Cirkev už dávno zanikla. Je mocný v učení. Aj my čítame jeho slová. Je mocný v sviatostiach. Tie dávajú silu kresťanom, ktorí za neho i umierajú, a dáva ju aj nám.
  3. Tretí príchod bude v sláve. Vtedy bude definitívne triumfovať. Dúfajme, že aj my s nim.

Nebuďme smiešni ako tí snehuliaci. Máme život, silu, schopnosti od Stvoriteľa – Otca. Pozná nás po mene a dáva nám silu!

 Turzovka, 11.12.2019