Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 11, 1-10, Lk 10, 21-24 

Cítite sa byť šťastní, radostní (blahoslavení – ako čítame v evanjeliu)?

Pán Ježiš nám dáva k tomu recept. Blahoslavené oči, ktoré vidia, čo vidíte vy. Pán Ježiš takto povedal osobitne učeníkom. Tí videli viac ako ostatní ľudia. Čo videli viac? No, zázraky, viac počuli, viac poznali Ježiša.

Podľa tohoto budeme blažení, ak uvidíme viac ako ostatní. Ježiš sa obrátil osobitne k učeníkom – čítali sme. Aj k nám sa osobitne obrátil. Prišli sme na roráty, počúvame jeho slovo. Je potrebne ho hlbšie vidieť. Ako? Vidieť ho ako toho, ktorý nás môže zachrániť. Zaujímavá je podmienka jeho videnia. Povedal aj tu podmienku: Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si tieto veci skryl pred múdrymi a rozumnými a zjavil si ich maličkým. Áno, Otče, tebe sa tak páčilo. Neznamená to byť falošne pokorný a robiť sa maličkým. Hľadať inú múdrosť. Ukážka toho je ako Ignác z Loyoly ukázal právu múdrosť profesorovi, dnešnému oslávencovi Františkovi Xaverskému. Potom sa dnešný oslávenec stál múdrym a veľkým, a potom bol blažený. A to tak, že radosť viery šíril po celom (známom) vtedajšom svete. 

Turzovka, 3.12.2019