Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Mach 7, 1. 20-31, ,Lk 19,11-28

Predvčerom večer keď som išiel zo sv. omše v Staškove, počúval som rádio.

V téme dňa hovorili o tom ako sú hodnotení lekári poisťovňami. Bez toho, žeby ste to počúvali, domyslite si, že sú hodnotení podľa toho koľko ušetria. Podľa toho – hovorili predstavitelia dvoch zdravotných poisťovni – budú aj odmenení. Pochopiteľne, nebolo to povedané takto otvorené, ale... Všetko vo svete je o peniazoch.

V evanjeliu sme počuli: Hovorím vám: ‚Každému, kto má, ešte sa pridá, ale kto nemá, tomu sa vezme aj to, čo má. Platí to zjavne vo svete biznisu. Tí čo majú veľa peňazí, je im akoby pridávané a zvyčajne zarábajú akoby automaticky. Napríklad zdravotné poisťovne vraj majú veľké zisky. Kto nemá peniaze (chorý), tým sa berie aj to málo čo majú.

Pán Ježiš to, ale myslel viac z duchovného pohľadu. Čo je to ten duchovný pohľad? Povedzme, že je to pohľad na život z inej perspektívy. Napríklad nielen cez peniaze.

Hmotné a duchovné je veľmi prepojené. Napríklad, máte dom a chcete ho dať prepísať deťom. Poviete si; spravodlivé je dať každému rovnako. Tak by to aj malo byť. Ale, čo ak jedno z deti nepracuje, prepíja všetko, opustilo svoju rodinu, nestará sa o svoje detí. Dáte mu diel, aby on ešte viac pil, lebo bude mať za čo? Nestará sa o svoju rodinu, ani o seba, lebo je naučený, že mu iní pomáhajú. Aj teraz vidíte, že je spravodlivé dať všetkým rovnaký podiel? Dať mu ho, by znamenalo podporovať ho v zvrhlom živote.

Pán Ježiš povedal, aj keď je to len v podobenstve: Vezmite mu mínu a dajte ju tomu, čo má desať mín. Mnohým sa to nepáčilo a vraveli: ‚Pane, veď má desať mín!‘. Teraz to dajme do vzťahu, ja - Boh. Môže mi dať Boh dary (talenty, alebo ako sa volajú v dnešnom evanjelium „míny“), aby som ich zabalil do šatky a vytešoval sa z nich? Nedáva nám ich preto, aby sme ich rozmnožovali dávaním?!

Staškov, 20.11.2019