Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 13, 8-10, Lk 14, 25-33

Za Ježišom chodili veľké zástupy; Ako by sa tomu potešili dnešní politici – populisti?!

Ježiš, nie! Naopak, hovoril tak dôrazne, ako keby chcel odrádzať. Nechcel aby nikto za nim nešiel bezmyšlienkovite, alebo aby ho niesli iba nálady ostatných – nechce žiadnu davovú psychóza! Učeník má byť osobný nasledovateľ. Ježiš chce hovoriť s každým osobne - nie s ľuďmi všeobecne.

Ježiš sa preto javí ako radikálny a jeho požiadavky sú voči tým, ktorí sa ho rozhodli nasledovať náročné. Aj keď zjemníme dramatickú podobu slov, ktoré používa a slovo „nenávidieť“, nahradíme správne „dať prednosť“, aj tak sú to náročne požiadavky. Pripomínajú prvé prikázanie, milovať Boha pred všetkými ostatným.

Vidíme, že Evanjelium je oveľa viac ako len etické posolstvo o konkrétnom, kresťanskom spôsobe života. Je to o Ježišovi, jeho vlastnej osobe a jeho Kráľovstve, ktoré hlásal.

Od tých, ktorí sa ho rozhodli nasledovať Ježiš žiada, aby boli múdri a rozumní - nadšenie nestačí, to sa ľahko vytratí.

Nasledovať Ježiša je náročný spôsob života, preto by sme si mali dobre premyslieť, skôr než sa vydáme na túto cestu; inak by sme mohli čeliť rozčarovaniu. Tak ako staviteľ a vojvodca v dnešnom evanjeliu.

Kľúčom je sloboda, vnútorná sloboda, ktorá chápe, že materiálne vlastníctvo môže byť skutočnou prekážkou na našej ceste nasledovať Ježiša.

Žiadajme o milosť náročného srdca.

Turzovka, 6.11.2019