Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 8, 26-30, Lk 13,22-30

Milan Kundera napísal knihu: Neznesiteľná ľahkosť bytia.

Recenzia o nej píše: „Podľa Kunderu bytie je plné neznesiteľnej ľahkosti, pretože každý z nás má na žitie len jeden život: Einmal ist keinmal (raz je nikdy, t. j. čo sa udialo raz, sa mohlo aj nestať). Preto je v konečnom dôsledku každý život nedôležitý, rozhodnutia v konečnom dôsledku nemajú žiadny zmysel. Keďže na rozhodnutiach nezáleží, sú ľahké, nezaťažujú nás. Na druhej strane, nedôležitosť našich rozhodnutí, našich životov, alebo bytia, je neznesiteľné. Z toho tá neznesiteľná ľahkosť bytia.“

Vyzerá to zamotané, ale napadá mi, že nám to môže pomôcť vyriešiť dnešné evanjelium. Poviem to takto: Pomôže nám urobiť znesiteľnou ľahkosť bytia. Počuli sme: Usilujte sa vojsť tesnou bránou. Vyššie napísanou filozofiou nám tieto slova hovoria opačne: Nepovažujte svoje rozhodnutia za bezvýznamné a nedôležité. Ak sa budete o to usilovať, tak to bude pre vás ťažká cesta a úzka brána, ale... otvorí nám bránu do Božieho kráľovstva, teda znesiteľnosti "ľudského bytia".

Nebadáte, že v živote je to tak? Skúste sa učiť len tak ledabolo, trénovať ľahko, neodriekať si nič... Čo dosiahnete? Skúste na sebe tvrdo pracovať – niečo dosiahnete.

„Ľahkosť bytia“ v širokej rovnej a ľahkej ceste sa stane neznesiteľná. Ťažká náročná cesta naše bytie zošľachti, „neznesiteľné ťažkosti“ urobia naše bytie ľahkým – povedzme radostným.

Počúvame o športovcoch, ktorí sa rozhodnú dosiahnuť výkon dopingom. Ako dopadnú? Ak ich neprichytia, ničia si zdravie. Sú rodičia, ktorí vedú svoje deti len pohodlnou cestou, sú ľudia, ktorí chcú prísť k peniazom ľahkou cestou. Vidíme ako to ničí celý štát, súdnictvo, politikov...

Asi je tu potrebné pripomenúť ...vieme, že tým, čo milujú Boha, všetko slúži na dobré (1. čítanie); teda neznesiteľná ľahkosť bytia môže byť znesiteľná. Totiž naše rozhodnutia, konanie má zmysel.

Turzovka, 30.10.2019