Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 7, 18-25a, Lk 12, 54-59

Hovorí sa o globálnom otepľovaní.

Sledujúc teplomer po tieto dní, môžeme s tým súhlasiť. Dlhodobejšia predpoveď hovorí o tom, že nás čaká extrémne studená zima. Čo je v rozpore s trendom otepľovania.

Predpovede počasia sú vraj najsledovanejšie relácie. Preto i pre nás môže platiť Ježišovo upozornenie: Pokrytci, vzhľad zeme a neba viete posúdiť. Ako to, že terajší čas posúdiť neviete? Aký čas by sme mali posudzovať? Naznačuje nám to táto veta: Prečo sami od seba neusúdite, čo je spravodlivé? Spravodlivé je dať každému to čo mu patrí - takto jednoducho to povedal veľký filozof Tomáš Akvinský. Z tohto pohľadu si vypočujme Ježišove slová: Keď ideš so svojím protivníkom pred vrchnosť, usiluj sa s ním cestou vyrovnať, aby ťa nezavliekol k sudcovi, lebo sudca ťa vydá drábovi a dráb ťa vrhne do väzenia. Hovorím ti: Nevyjdeš odtiaľ, kým nezaplatíš do ostatného haliera. Vyšlo mi z toho dať ľuďom s ktorými žijem, to čo im patrí. Môže sa nám zdať, že v tom nemáme problémy. Poviete: Nikomu nie som nič dĺžny! Lenže, máme dať i Bohu to čo mu patrí. A cítime sa dostatočne vďační Bohu? Bohu nedávame iba to, čo si na prvý pohľad predstavujeme: pomodlíme sa, ideme na sv. omšu... Treba tu prirátať i dodržiavanie prikázaní – a v tom nie sme až tak perfektní. A je tu ešte: Čo ste urobili jednému z týchto..., mne ste urobili. V spravodlivosti voči Bohu máme milovať človeka, s ktorým sa Ježiš stotožňuje. Lásku k Bohu splácame láskou k človeku.

A v tom doháňajme, kým sme na ceste.

Turzovka, Staškov, 25.10.2019