Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Kol 3, 1-11, Lk 6, 20-26 

Blahoslavenstva sa dobre čítajú, myslím aj dobre počúvajú a snáď aj chápu na Slávnosť všetkých svätých.

Prečo? Lebo na svätcoch vidíme, že sa im ich aj oplatilo realizovať a na ich živote vidíme, akú úžasnú múdrosť povedal Pán Ježiš. Čiastočne to platí aj na pohrebe. Tam vidíme zmysel života v ich napĺňaní. 

Dnes sa zamyslíme nad jedným zvlášť paradoxným blahoslavenstvom:

Blahoslavení budete, keď vás budú ľudia nenávidieť, keď vás vylúčia spomedzi seba, potupia a ako zlo zavrhnú vaše meno pre Syna človeka. Radujte sa v ten deň a jasajte, lebo máte veľkú odmenu v nebi! Veď to isté robili ich otcovia prorokom. Beda, ak vás budú všetci ľudia chváliť, lebo to isté robili ich otcovia falošným prorokom!“

A nad blahoslavenstvom povedaným zrkadlovo v negatívnej forme: Beda, ak vás budú všetci ľudia chváliť, lebo to isté robili ich otcovia falošným prorokom!

Vidíme, že perfektne sedia na svätcov, ktorí boli často prenasledovaní, nenávidení, vylučovaní zo spoločenstva „tých veľkých a mocných“ a neboli nimi chválení, ale skôr prenasledovaní a posmievaní.

Pozrime sa na toto blahoslavenstvo nie z pohľadu večnosti, ale „časnosti“ – teda tohto sveta. Albert Einstein mal povedal: Som úspešný a veľa som dosiahol, lebo som mal veľa kritikov a neprajníkov. Však to vyzerá zvláštne. Ako keby sa tešil, že mal kritikov. Veľký človek sa im skutočne teší, lebo na základe kritiky môže napredovať.

Tiež ste určite počuli vetu: Čo ťa nezabije, to ťa posilní. Zdá sa že aj z pohľadu úspešnosti v našom živote, by sme sa nemali báť kritiky a byť za ňu vďační. A ťažkosti nás môžu urobiť vytrvalými a odolnými. Odborníci dokazujú, že deti, ktoré sú vychovávané v sterilnom prostredí, nevybudujú si odolnú imunitu a trpia na kde aké alergie, ktoré stále pribúdajú. Detí, ktoré sú vychovávané „v perinkách“, stavajú sa neodolné a nevedia zvládnuť život. Toto blahoslavenstvo ukazuje platnosť tak v telesnom i duchovnom živote človeka.

Takže; čo tak brať blahoslavenstva veľmi vážne a realizovať ich v živote.

Turzovka, 13.9.2017