Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sol 1, 1-5. 8-10, Mt 23, 13. 15-22 

Dvaja chlapci - bratia dostali lyže.

Veľmi sa im potešili, lebo ich kamaráti lyžovali a oni sa mohli na nich iba ak pozerať. Malo to však jeden problém, museli sa o ne deliť. Rad bol na mladšom. Ten však nešiel lyžovať. Starší si ich preto chcel zobrať. Mladší nedovolil s tým, že má na ne nárok on. Nuž, bola z toho veľká škriepka. On nešiel, ale nedovolil ani bratovi.

V omnoho dôležitejšej veci sa podobne správali niektoré skupiny Ježišových súčasníkov - zákonníci a farizeji. Preto im Ježiš povedal: „Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci, lebo zatvárate nebeské kráľovstvo pred ľuďmi! Sami doň nevchádzate, a tým, čo vchádzajú, vojsť nedovolíte.“

Prečo zatvárali Božie kráľovstvo a iným nedovolili vstúpiť? Lebo nežili tak, aby mohli mať účasť na Božom kráľovstve a keďže boli duchovnou elitou a mali byť príkladom pre iných, neviedli ich k Bohu, ale pohoršovali. Pán Ježiš im aj vyčítal konkrétne nedostatky. Pre nás sú mnohé ich nedostatky už vzdialené, možno málo zrozumiteľné, ale aj my chápeme, že viac je chrám ako zlato. To druhé, že a oltár je viac ako obeta, sa nám nemusí pozdávať. Predstavte si však starozákonnú obetu. Niekto prináša baránka na obetu. Keď ho dal na oltár, vtedy bol obetným darom Najvyššiemu.

Samozrejme Pánovi nešlo o nejaké detaily, slovičkárenie, ale chcel poukázať na čudný postoj týchto skupín. Jednoducho sa vyhovárali, že táto prísaha nie je záväzná, lebo... No, ak to berieme z tohto pohľadu, vidíme aká je to priam zvrátenosť! Kedy potom u nich platila prísaha? Veď v láske k Bohu a ľuďom zaväzuje aj sľub, dané slovo!

Je to niečo podobné ako robila jedna teta, ktorú som poznal v detstve. Aby potvrdila svoje tvrdenie často hovorila: Nech sa na tomto mieste prepadnem... a ustúpila krok dozadu. Lebo, čo ak by sa predsa zem otvorila. Samozrejme, tak všetci brali aj jej tvrdenia.

Ako vidíme, je to jednoduché i zložité zároveň so vzťahom k Bohu. Zložité ak si kdečo vymýšľame, špekulujeme ako sa vyhnúť plneniu vôle Božej. Jednoduché ak má úprimný vzťah k Bohu a ľuďom. Ak budujeme takýto vzťah, potom nielenže nebránime iným vstupovať do Božieho kráľovstva, ale vstupujeme doň a povzbudzujeme aj iných.

Prečítajte si opätovne prvé čítanie a uvidíte, že postoj Pavla sa na hony líši od postoja farizejov a zákonníkov.

Staškov, 26.8.2019