Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sv. Ignác je učiteľom duchovného života.

A k duchovnému životu bezo sporu patrí predsavzatie. Pýtajme sa teda, aké má byť naše predsavzatie – napríklad i to spovedné.

Prvá zásada:

Aby bolo účinné, musí byť predovšetkým konkrétne, nie všeobecné. Nepomôže snažiť sa: chcem sa polepšiť! Musíš si presne určiť v čom a ako. Je to ako keby ste si povedali: Naučím sa hrať na klavíri. Musíš urobiť konkréte kroky. Prihlásim sa na kurz, budem cvičiť toľko a toľko... Nik z hudobníkov si nepovedal: Mám pevnú vôľu, začnem hrať. Musíš: prvá, druhá, prstoklad...

Druhá zásada:

Tvoje predsavzatie musí byť tiež pozitívne - kladné. Nie, čo nebudeš robiť zlé, ale ako to budeš robiť dobre. Nie teda: skoncujem so zaspávaním, - ale o koľkej pôjdem spať a kedy vstanem.

Tretia zásada:

Urob si predsavzatie len jedno, aby si ho mohol dobre sledovať. Pri rannej modlitbe si ho pripomeň, pri večernej skontroluj. Kto si urobí predsavzatí viac, skoro mu dôjde elán a odpadne.

Štvrtá zásada:

Tvoje predsavzatie nech je prevediteľné (realizovateľné). Jeden muž sa veľkoryso rozhodol: „Zahrniem svoju ženu pozornosťou“ - a nebolo z toho nič. Lepšie by bol urobil, keby si povedal: „Nepôjdem oddychovať skôr, než sa neopýtam ženy, či niečo nepotrebuje“. Alebo jednoduchšie: „Vstanem od stola a odnesiem i jej tanier“. Potom môže ďalšie.

Piata zásada:

Nech je tvoje predsavzatie rozumné. Musíš si dobre ujasniť a zdôvodniť, prečo práve v tomto sa chceš cvičiť, prečo ti to stojí za námahu. Malo by byť v prospech druhého. Napríklad vyššie spomenuté si zdôvodniť: Pomôže to našim vzťahom, bude to i príklad pre deti...

Šiesta zásada:

Nech je tvoje predsavzatie radostné. Aby si sa nehral na mučeníka, keď ti to pôjde ťažko. Bez humoru sa nezdokonalíš - iba sa zarmútiš.

Nedbajme na minulé nezdary a predsavzatie si urobme. Predsavzatie jedno, úplne konkrétne, kladné, prevediteľné, rozumove zdôvodnené a radostné.

--------

Pri predsavzatiach je dôležité poznať seba, svoje možnosti, silu svojej vôle a nerobiť velikášske plány. Oveľa lepšie je predsavziať si maličkosť, ale slovo dodržať. Sv. Ignác z Loyoly mával vo vrecku špagátik, na ktorom si robie­val uzly, kedykoľvek sa dopustil chyby, od ktorej si chcel odvyknúť. Sústredil sa len na jednu, ale neprestal, kým nebol špagátik vo vrecku bez uzla, kým nezvíťazil nad zlou vlastnosťou. Sú chyby, na odstránenie ktorých stačí niekoľko týždňov, iné vyžadujú mesiace. Dnešný oslávenec sa za to nehanbil, hoci bol tvrdý vojak. Vedel, že musí ísť na seba dôsledne.

 Vedec Bleise Pascal hovorí: Obdivujem tých, čo získali ľudí, aby za nich bojovali. Postavili sa na čelo vojska, premohli iné armády, dobyli mesta a podmanili si národy. Omnoho viac však obdivujem tých, čo vedia premôcť seba.

 Konštatujeme: Premôcť seba je veru ťažké, ale aj veľmi potrebné. Všetko by sme mali pre to urobiť, aby sme to dokázali.

Sv. Terézia Veľká ironicky poznamenala, že cesta do pekla je dláždená dobrými predsavza­tiami, ktoré sa nikdy neuskutočnili.

Už pred pol tisícročím napísal Tomáš Kempenský:

 Duchovný pokrok človeka sa riadi podľa predsavzatí. Ak upadá znovu do chýb i ten, kto sa veľa snaží, ako bude dopadať ten, kto sa nesnaží o nič?"  Keby si sa zbavil len jedinej chyby ročne, bol by z teba skoro znamenitý človek.

Turzovka, 31.8.2019