Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ex 12,37-42, Mt 12,14-21

Protiklady sa priťahujú – hovorí sa.

Je to dosť možné. Ale aj ničia.

Farizeji vyšli von a radili sa o Ježišovi, ako ho zahubiť. Prečo? Lebo boli vo veľkom protiklade. Farizejom ide o vonkajšok. Bolo to hľadanie svojej slávy, popularity. Vyžívali sa vo vonkajších okázalých skutkoch.

Ježiš? Evanjelista píše, že sa na ňom splnilo Izaiášovo proroctvo: Hľa, môj služobník, ktorého som si vyvolil, môj miláčik, v ktorom mám zaľúbenie. Vložím na neho svojho Ducha a oznámi právo národom. Nebude sa škriepiť, nebude kričať, nik nebude počuť na ulici jeho hlas. Aj to plní. Vyhne sa farizejom a preto odtiaľ odišiel. Nechce nikoho zahubiť uzdravuje, dáva život. Nalomenú trsť nedolomí, hasnúci knôtik nedohasí....

Ostáva tu však stále oboje – ako voda a oheň, slnko a ľad. Je tu problém dobra a zla. Čo sa tu dá robiť? Ako pomôcť dobru? Asi tou Ježišovou dobrotou ako to predpovedal Izaiáš.

Všimli sme si? Ježiš s nikým nebojuje, ani nikoho nelanári. Nebojuje proti farizejom. Pomáha im k pravde – aj tvrdými slovami, ale keď ostávajú vo svojom blude ide ďalej. Na ceste pomáha, uzdravuje. Nechce provokovať farizejov a uzdraveným preto pohrozil, aby ho neprezradili. Ježiš ani nikoho nelanári. Dáva slobodu.

Po pláži matka s dieťaťom, ktoré je smutné, lebo je samo a priatelia idú inam. Matka to vidí, zoberie do rúk piesok a povie: Ak zovrieš dlaň tak sa ti piesok rozsype. Ostane v nej málo. Musíš ju nechať otvorenú. Priateľov možno získať a udržať iba voľnosťou a dôverou. Takt si získava Ježiš svojich nasledovníkov. 

Protiklady sa priťahujú, ale iba v láske.

Turzovka, 20.7.2019