Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ex 2, 1-15a, Mt 11,20-24

Máme iného upozorniť na niečo, čo netrápi iba vás, ale aj okolie a je to aj pre dobro kritizovaného?

Myslím, že je. Sám Pán Ježiš nám dal v tom príklad. Ježiš začal robiť výčitky mestám, v ktorých urobil najviac zázrakov, pretože sa nekajali – počuli sme v dnešnom evanjeliu.

Kedy je to potrebné napomínať, robiť výčitky? Ak máme za niekoho zodpovednosť. Je to:

- rodič – má zodpovednosť pred Bohom. Detí má v „prenájme“.

- krstný rodič, lebo prebral zodpovednosť pri krste. Pri obrade to sľúbil, keď na otázku: A vy krstní rodičia máte pomáhať rodičom plniť túto povinnosť (vychovávať vo viere, aby zachovávali Božie prikázania a milovali Pána Boha a svojho blížneho). Ste ochotní v tom pomáhať?

- predstavení. Hovorí sa o svetských a cirkevných.

Svetskí predstavení - myslím ani nenapomínajú. Lebo ak v minulosti nemohol byť počnúc prezidentom až po richtára človek ktorý mal narušený morálny profil, teraz sa na to nedbá. Preto ani nenapomínajú, ale skôr lichotia aby získali hlasy. Učiteľ bol kedysi tiež takou morálnou autoritou, napomínal a vychovával deti. Teraz je to skôr iba vzdelávanie. Nie sú morálnou autoritou. Neodváži sa napomínať, lebo by tvrdo zasiahli rodičia. A aj pri známkovaní za vzdelávanie skôr prižmúri oko, aby sa vyhol, niekedy až tvrdej pomste rodičov.

Duchoví predstavení – Aj pápež sa kritizuje ak sa rázne zastane krívd. Čo kňaz? Ľudia nemajú radi ak „hovorí tvrdo“ – ako sa vyjadrujú farníci. Sú radi, ak ich kňaz chváli. Média tiež znižujú ich autoritou poukazovaním na nedostatky a hriechy kňazov. Pozor, nekritizujme média, väčšinou je to oprávnená kritika. Ale ak dôjde k zločinu (napríklad zneužívaniu detí) medzi učiteľmi, trénermi, policajtami, to sa nerozmazáva, ale ak ide u kňazov, stalo sa to samozrejmosťou. Podotýkam, že v duchovnom stave by sa také do neba volajúce hriechy nemali stavať. Takže z tohto pohľadu chápem média.

Ešte je tu bratské upozornenie (correctio fraterna – v asketickej literatúre dosť popísané) – priatelia by sa upozorniť, rovnako by to malo platiť pre manželov.

Ako by sme mali vytýkať?

Predchádzajúce riadky o bratskom upozornení to naznačujú. Mala by nás viesť láska. Mali by sme napomínanému chcieť dobro. 

A to sme nehovorili o tom ako kritiku prijímať. Možno inokedy.

Turzovka, 16.7.2019