Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 41, 55-57; 42, 5-7a. 17-24a, Mt 10, 1-7

Hollywoodsky sen – sa volá príbeh nečakane úspešný s dobrým koncom.

Tak môžeme nazvať i príbeh o Jozefovi – synovi patriarchu Jakuba. Dnes sme počuli ako samotný faraón hovorí svojmu ľudu: „Choďte k Jozefovi a urobte všetko, čo vám povie.“ Z dieťaťa, takmer bratmi zavraždeného, zradeného bratmi, predaného do otroctva, krivo obvineného a odsúdeného sa stane záchranca Egypta i svojich zradných bratov.

Objavuje sa tu niečo viac ako „neskutočný sen“; pokánie bratov, ktorí takmer mali krv Jozefa na svojich rukách. Biblia nám to popísala takto: Bratia si medzi sebou vraveli: „Právom takto trpíme, lebo sme sa previnili proti nášmu bratovi: videli sme úzkosť jeho duše, keď nás úpenlivo prosil, a nepočúvali sme. Preto na nás doľahlo toto trápenie.“ A Ruben hovoril: „Nevravel som vám: Neprehrešte sa proti chlapcovi? A nepočúvali ste ma. Teraz sa od nás požaduje jeho krv.“ A Jozefa to dojalo, lebo to počúva. Nevedeli totiž, že Jozef im rozumie, lebo sa s nimi rozprával prostredníctvom tlmočníka. Na chvíľku sa od nich odvrátil a plakal.

 Stalo sa niečo čo zaznelo storočia neskôr ako príkaz Pána Ježiša: Choďte a hlásajte: ‚Priblížilo sa nebeské kráľovstvo.‘

Ako sa Božie kráľovstvo priblížilo pre Egypt a Jozefových bratov? Tak, že Jozef ostal vždy verný Bohu, jeho zásadám. Veď preto, že sa nedal zviesť k cudzoložstvu, bol krivo obvinený a dostal sa do väzenia. Stal sa vlastne predobrazom Krista.

Na záver pripomínam nehollywoodsky príbeh Judáša. Dá sa aj to najväčšie šťastie pokaziť. Aj v tom sa však dá pomôcť! Zvládli to Jozefovi bratia. Jozef im pomohol. Nám pomáha Ježiš, ktorý dal aj apoštolom moc, aby vyháňali a uzdravovali každý neduh a každú chorobu.

Turzovka, 12.7.2017