Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 27, 1-5. 15-29, Mt 9,14-17

Prorok sa prechádza v záhrade.

Obdivuje jej krásu a chváli Stvoriteľa. Zbadá ako si húsenice chrumkajú na kapustných listoch. On ich pobáda k niečomu vyššiemu. Oni len chrumkajú. Poukazuje im na skutočnosť, že budú motýle, budú lietať... Neveria a žerú... V tejto pozícii je kazateľ dneška. (Príď Duchu lásky J. Jurko str. 204)

Ak čítame príbeh Ezaua a Jakuba od začiatku, vidíme, že Ezau dal prednosť mise šošovice ako prvorodenstvu – čo bola veľká vec. To však neospravedlňuje Rebeku a Jakuba, aby konali tak ako sme to počuli v prvom čítaní. Hľadali, ako tie húsenice, iba svoje sebecké ciele. Vôbec sa nepodobajú na krásne motýle, aby vzlietli k duchovným výšinám. A aj tak dopadli. Jakub musí ujsť pred pomstou Ezaua na dlhých 14 rokov a už nikdy sa neuvidia. A Rebeka tak chcela vidieť svojho miláčika v roli prvorodeného – vládcu rodu. Áno, neuzrela výsledky podvodne získaného požehnania: Nech ti slúžia ľudia a nech sa sklonia pred tebou národy. Buď pánom nad svojimi bratmi a nech sa pred tebou skláňajú synovia tvojej matky.

Niečo podobné sme mohli vidieť u Jánových učeníkoch, ktorí prichádzajú k Ježišovi s detinskou námietkou: Prečo sa my a farizeji často postíme, a tvoji učeníci sa nepostia? Nie je cieľ húseníc ostať húsenicami, nie je cieľom získať prvenstvo a vládu v rode, nie je cieľ človeka pôst, dôležitý je ženích – teda nájsť Boha. Dôležite je byť so ženíchom.

Všímajme si človeka vedľa nás kým nám neslabnú oči. Tešme sa, kým máme dôvod k radosti.

Buďme novým stvorením, nechajme sa naplniť Ježišovou náukou, jeho postojmi. Nedávajme si ako Jakub kožušiny na ruky a krk. Nerobme sa navonok inými ako sme! Je potrebné byť novými nádobami, pre nové víno! Je potrebná zmena v srdci. Sme pozvaní k niečomu vyššiemu. Nebuďme ako tie húsenice!

Turzovka, 6.7.2019