Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 22, 1-19, Mt 9, 1-8

Pred každou skúškou má človek obavu ako dopadne.

A tie životné skúšky máme všetci. Najťažšia je tá prvá, ktorú si ani neuvedomujeme – či nepamätáme. Bol to prvý nádych človiečika, keď opúšťa bezpečie matkinho tela. Potom skúška prvých krokov. S bázňou a chvením zasadá za zelený stôl pred maturitnú komisiu. S neistotou prichádza do nového zamestnania.

Dnes sme počuli v prvom čítaní: Boh skúšal Abraháma. Nezabúdajme, že tá skúška nebola samoúčelná. Boh vedel, ako dopadne. Skúška bola pre Abraháma, pre jeho syna Izáka, pre jeho národ i pre nás!

V čom pre Abraháma?

 – aby sa sám presvedčil o tom, že je schopný dať Bohu všetko. A že Bohu sa nemusí báť dať všetko, že Boh mu to odmení, že človeka dostane z každej ťažkosti. Boh mu nič nezoberie, ale obdarí ho. Abraháma chce poučiť, že nemôže zbožšťovať Izáka! Nemôže robiť všetko pre Izáka a zanedbávať ostatných. Izák nemôže byť centrom jeho života.

V čom pre Izáka?

- Izák si uvedomil, že Boh musí byť prvý aj v jeho živote! Nemôže byť rozmaznaný jedináčik! Boh ho pred tým uchránil.

V čom pre starozákonný ľud?

- Boh chce život. Nechce smrť človeka. Nechce ľudské obete, ktoré boli v tom čase rozšírené medzi pohanmi. Boh nechce pohanské orgie bôžikom.

V čom pre nás?

- V tom čo Abraháma, izáka a ľud. Prečítajme si to opäť a uvažujme.

Snáď ešte môžeme dodať: Ak nás Boh vedie ťažkosťami, ktoré voláme aj skúškou, nie je to „rozmar Boží“. Boh nás chce niečomu naučiť, k niečomu priviesť. Navyše mnoho z toho nie je to vôľa Boha, skôr dopustene Božie. To znamená, Boh pripusti zneužitie slobodnej vôle našej i iných, čo prináša hrozné tragédie do života. Náš život, dianie na našej planéte, je poznačené dedičným hriechom a jeho následkami.

Preto sa najskôr my sami potrebujeme vymaniť spod hriechu. Preto aj nám zaznelo: „Dúfaj, synu, odpúšťajú sa ti hriechy.“ Uzdravuje nás a hovorí: Vstaň a choď! Rovnako ako zaznelo Abrahámovi: Nevzťahuj svoju ruku na chlapca a neublíž mu! Nič radostnejšie v tej chvíli nemohol počuť.

Boh nás nechce trápiť. Za nás všetko trápenie zobral jeho Syn, keď sa obetoval za nás. Boh ušetril Abrahámovho syna, ale nie vlastného! To svedčí o jeho láske k nám. Preto môžeme z každej skúšky vyjsť víťazne!

Podvysoká, 4.7.2019