Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 18, 16-33, Mt 8, 18-22

Iste ste počuli o nejakom politikovi, že je populista.

Toto slovo je odvodené z latinského „populus“ (národ, ľud). Teda mal by to byť národovec, ľudovec. Nie je to tak. Je to človek, ktorý sa snaží vyhovieť ľudu pre svoje dobro – hovorí, čo od neho voliči očakávajú, aby si ich získal.

O Pánu Ježišovi sa nedá povedať, že bol populista. Nechcel sa vyhrievať na slnku popularity. Novinár jeho doby, Matúš, napísal: Keď Ježiš videl okolo seba veľké zástupy, rozkázal preplaviť sa na druhý breh.

Dokonca keď k nemu pristúpil istý zákonník a povedal mu: Učiteľ, pôjdem za tebou všade, kam pôjdeš. Ježiš mu odvetil: Líšky majú svoje skrýše a nebeské vtáky hniezda, ale Syn človeka nemá kde hlavu skloniť. Tak, toto populista určite nepovie. Kto by šiel za takým, čo nevie ani sebe zabezpečiť bývanie.

Dokonca jeden z jeho učeníkov, mu povedal: Pane, dovoľ mi najprv odísť a pochovať si otca. A Ježiš: Poď za mnou a nechaj, nech si mŕtvi pochovávajú mŕtvych.

Dúfam, že toho kto sa s nadšením chce stať jeho učeníkom, nechce znechutiť drsnou odpoveďou. Tomu, ktorý by ešte chcel pochovať otca neradí prestúpiť Boží príkaz o úcte k otcovi a matke, ani odradiť od skutkov telesného milosrdenstva. A toho, ktorý by sa chcel rozlúčiť s rodinou, nenahovára na nezdvorilosť. Všetkým chce iba priviesť k pevnému rozhodnutiu odovzdať svoj život Bohu, nezávisle od podmienok, či im bude umožnené to alebo ono.

Taliansky duchovný spisovateľ G. Albanese hovorí: Daroval si sa Bohu? Neplač za satanom. Pozdvihol si svoj zrak k nebu? Neponáraj sa do bahna. Vydal si sa na svoju cestu? Nevracaj sa späť.

Turzovka- Dom sv. Jozefa, 1.7.2019