Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 15, 1-12. 17-18, Mt 7, 15-20

Pred pár dňami som sa stretol so skupinkou ľudí zo zahraničia.

Pátrali po otcovi, ktorý sa narodil v našom meste. Po zistení rodokmeňa sa vynorila otázka, prečo zo štyroch bratov iba jeden bol šikovný, majetný a rovnako jeho detí. Odpoveď sme našli v tom, že on mal ženu „generála“. Držala muža a celú rodinu. O jeho bratoch sa tradovalo, že nevedeli šetriť, pracovať, všetko prejedli a prepili a často potom hladovali – ako to na Kysuciach nebolo zriedka.

Aj z tohto pohľadu môžeme uvažovať, ako byť dobrý strom, ktorý rodí dobré ovocie. Ako vytvárať dobrú rodinu, dobre vychovať detí, aby ďalšie generácie mohli povedať, že sme tu zanechali niečo dobré a nehanbili sa za nás?

Najskôr je potrebné viesť dialóg s Bohom. Čo sa dá vybrať pre nás s dialógu Abrama s Bohom? Pán povedal Abramovi vo videní: „Neboj sa, Abram! Ja som tvoj ochranca a tvoja odmena bude nesmierna.“

Abram povedal: „Pane, Bože, čože mi dáš? Odchádzam bezdetný a dedičom môjho domu bude damaský Eliezer.“ A Abram dodal: „Veď si mi nedal potomka a môj domáci sluha bude mojím dedičom.“

Nebojme sa klásť otázky a hľadať, čakať na ne odpoveď! Ten dialóg nie je taký, ako v prípade Abraháma, ale Boh nám vždy dá odpoveď v rôznych formách. Tí čo žijú, presnejšie, snažia sa žiť podľa Boha, nemajú s tým problémy. Preto nejdem ani uvádzať konkrétne príklady, lebo každý vzťah je osobitný.

Boh dokonca s Abrahámom uzatvára zmluvu. My ju máme od krstu. Boh sa stáva našim Otcom. Je nielen ako Stvoriteľ, ale Otec. Nik z nás nemusí byť suchou ratolesťou.

Turzovka, 26.6.2019