Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Kor 8, 1-9, Mt 5, 43-48

V schránke som našiel leták od Jehovistov s názvom: Katolíci a vojny.

Zbežne som ho pozrel. Obviňujú v ňom katolíkov, že sú príčinou vojen. Aj tých posledných a najväčších. Nejdem o tom polemizovať. Skôr sa nad tým zamyslíme.

V nedeľu bol v slovenskom rozhlase Vlastimil Chovanec, člen rádu rogacionistov, ktorý pôsobí v Rwande. Redaktor sa ho pýtal, ako je to možné, že tam pred rokmi bolo masové vyvražďovanie, aj keď tam je väčšina kresťanov. Došlo tam k vojne medzi kmeňom Tutsiov a Hutuov. Zmasakrovaných bolo okolo milióna ľudí. Misionár odpovedal v tom zmysle, že v Európe v minulom storočí boli vo väčšine kresťania a ako to dopadlo. A v Rwande bolo evanjelium v tom čase iba 70 rokov, takže evanjelium ešte „neprekvasilo“ spoločnosť. Ako vidno, v Európe nestačilo ani 2 tisícročia.

A Pán Ježiš stále a všetkým kresťanom prízvukuje: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Je to na našu hanbu, že sme dopustili vojny. Včera som spomínal M. Gándhiho. On nekresťan šiel cestou nenásilia. Keď bol väznený vždy si so sebou zobral evanjelium. Vraj vyhlásil: Milujem Krista, nenávidím kresťanov. – Tvrdé slova! Ale, kresťania kolonizovali jeho národ, videl, že nežijú podľa ideálov evanjelia.

Boli sme pokrstení v detstve, toľko chodíme na sv. omšu, prijímanie, toľko kázni sme počuli... Ako je to s nami? A to je dôležité. Nepomôže nám obviňovanie, vyhováranie. Robme čo môžme, na mieste kde sme! Jedno je isté. Keby kresťania brali vážne evanjelium, tak vojny by neboli! Takže musíme brať zodpovedne aj dnešné evanjelium.

Pavol v prvom čítaní napísal novoobrátencom z pohanstva: skúšam pravosť aj vašej lásky. Veď poznáte milosť nášho Pána Ježiša Krista... Testujme našu lásku, veď poznáme milosť nášho Pána Ježiša Krista.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 18.6.2019