Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Kor 6, 1-10, Mt 5, 38-42

Tvrdý naraz, vyvolá tvrdý odraz.

V psychickej sfére to tiež platí. Ak je niekto podráždený, tvrdší prístup k nemu vyvolá ešte prudšiu reakciu. Podľa príslovia: Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva. Reakcia sa môže násobiť. Preto napríklad nedráždime nebezpečné zvieratá.

Nervózna reakcia však môže byť i tlmená, až utlmená. Prirovnáme si to k búrlivým morským vlnám. Pri náraze na tvrdú prekážku sú vlny hrôzostrašné a búrlivé. Piesočnatý breh ich však pohltí.

Dnes v evanjeliu zaznelo: Počuli ste, že bolo povedané: ‚Oko za oko a zub za zub!‘ No ja vám hovorím: Neodporujte zlému. A ďalej dokonca o nadstavení druhého líca!

Nechcem rozriediť Ježišove slová a neviem nakoľko ich brať doslova. Sám sa ohradzuje keď ho sluha u veľkňaza Annáša udrie, nenadstavuje mu druhé líce, ale ohradzuje sa voči tomu: Ak som zle povedal, dokáž, čo bolo zlé, ale ak dobre, prečo ma biješ?!" (Jn 18,23)

Každopádne máme byť ľuďmi, ktorí nevyvolávajú hádky a riešia konflikty pokojnou cestou.

Je zaujímavé, že nám tu musel ukázať nekresťan M. Gándhi, svojou cestou nenásilia. Táto cesta by mala byť našou výsadou a privilégiom. Prečo? Pavol nám v prvom čítaní odkázal: ako spolupracovníci vás napomíname, aby ste Božiu milosť neprijímali nadarmo. Dostali sme k tomu Božiu pomoc. Pavol so spoločníkmi sa nám ďalej dáva za príklad: Preto nikomu v ničom nedávame pohoršenie, aby táto služba bola bez hany. Vo všetkom sa odporúčame ako Boží služobníci: vo veľkej trpezlivosti, v súženiach, v núdzi, v úzkostiach, pod ranami, vo väzeniach, v nepokojoch, v námahách, v bdení a v pôstoch

Turzovka, 17.6.3019