Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Kor 4, 7-15, Mt 5, 27-32 

Peniaze, zlato, drahokamy, vzácne umelecké diela sa považujú za poklad, pre ktorý sa vedú vojny, vraždí sa a podvádza.

Preto sa pre ne budujú nedobytné trezory, vymýšľajú sofistikované zabezpečovacie zariadenia.

Svätý Pavol napísal: ...tento poklad máme v hlinených nádobách. Čo je tým pokladom? V predchádzajúcich veršoch hovorí, že je to svetlo evanjelia.

Čo môže ohroziť tento poklad, keďže ho máme v hlinených nádobách? Teda, dedičným hriechom máme oslabenú ľudskú prirodzenosť. Rizika nám vysvetľuje. Sú to súženia pre evanjelium, prenasledovania.

Pavol zároveň vysvetľuje, čo nám môže pomôcť, aby sme neboli stiesnení, bezradní, opustení. Dáva nám recept: Stále nosíme na tele Ježišovo umieranie, aby sa na našom tele zjavil aj Ježišov život. Neostávame pri utrpení, veď vieme, že ten, čo vzkriesil Pána Ježiša, s Ježišom vzkriesi aj nás a postaví nás s vami – dopĺňa apoštol. To je motivácia, ktorú nám dáva svetlo evanjelia.

My nemáme nejaké súženia a prenasledovanie pre evanjelium, teda nemusíme mať obavy, že poklad evanjelia stratíme. Nie? Nie je pre nás aktuálne to čo sme počuli v evanjeliu? „Počuli ste, že bolo povedané: ‚Nescudzoložíš!‘ No ja vám hovorím: Každý, kto na ženu hľadí žiadostivo, už s ňou scudzoložil vo svojom srdci.

Vidíme, že súženia majú aj inú tvár. Koľkí stratili poklad sviatosti manželstva?! A nejde tu iba o manželov. Je aj strata darov iných sviatosti a sľubov daných Bohu.

 Preto je veľmi aktuálne Pavlovo: poklad máme v hlinených nádobách. Čo dodáva? aby mal Boh zvrchovanú moc, a nie my. Vychádza mi to tak, že je potrebné dôverovať Bohu, prosiť ho, aby sme si poklad udržali.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 14.6.2019 

Pozri tiež: https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1209-piatok-10-tyzdna-2

Úvaha nad evanjeliom i na: https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1760-piatok-10-tyzdna-3