Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 50, 4-9b, Mt 26, 14-25

Jedného z najväčších politikov 20 storočia, Sira Winston Leonard Spencer-Churchilla (1874-1965) sa opýtali ktorý rok svojho živote by rád znova zažil.

Odpovedal: Rok 1940. Prečo práve ten najťažší a najkritickejší pre celý jeho národ? Dňa 10.5.1940 po demisii kabinetu Nevilla Chamberlaina sa stal Winston Churchill ministerským predsedom a 13. 5. predniesol v snemovni slávny prejav „o krvi, drine, pote a slzách“ a zadefinoval cieľový program svojej vlády. Vzoprel sa agresii Hitlera. Zmobilizoval svoje sily a sily celého národa.

Veľkosť veľkých ľudí sa prejavuje vo veľkých udalostiach a hraničných situáciách. Nie je to však jednorazová udalosť, je to vyvrcholenie drobnej práce a celoživotnej snahy osobnosti.

Všimnime si to na Izaiášovi. Priznáva: Každé ráno prebúdza môj sluch, aby som počúval ako učeník. Pán, Boh, mi otvoril ucho. A ja som neodporoval, nazad som neustúpil. Preto dokázal svoj chrbát som nastaviť tým, čo bili, a svoje líca tým, čo trhali. Tvár si nezakryl pred potupou a slinou.

Evidentné je to na Ježišovi. Posledné dní, hodiny jeho života sú vyvrcholením celoživotného plnenia vôle Nebeského otca. Veď neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých. (Mt 20,28) "

Preto aj jeho rozlúčka s apoštolmi bola dávaním. Dávaním seba v eucharistickej obeti a potom na kríži.

Nesnívajme o veľkých veciach, buďme verní v maličkostiach a potom buďme veľký vo veľkých a ťažkých dňoch - ak prídu. Kto je verný v najmenšom, je verný aj vo veľkom (Lk 16,10).

Turzovka, 17.4.2019