Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dan 13, 1-9. 15-17. 19-30. 33-62, Jn 8, 12-20

Kto si prizná, že je vo tme?

Nemyslím samozrejme na tmu, ktorá sa definuje ako nedostatok fotónov. Tú si bez problémov priznáme keď v nej tápeme a hľadáme nejaké svietidlo. Myslím na tápanie v živote. Najlepšie to vidíme u politikov – každý má svoju pravdu. Keď ich počúvame kladieme si otázku, koľko je právd a kto je v tme. A každý sa tvári, že má svetlo. Badať to aj u „závislákov“ v určitom štádiu (v mnohých prípadoch stále) – nepriznajú si, že sú otrokmi, u zatvrdlivých hriešnikov, u puberťákov...

Do tejto kategórie patria i starci z Danielovho príbehu o starcoch a Zuzane (1. čítanie) a tiež mnohí oponenti Pána Ježiša. V mnohých prípadoch tam patríme aj my. Prirodzene si to nepriznávame.

Kde nájsť to duchovné svetlo, ako sa k nemu prepracovať? Pán Ježiš farizejom i nám povedal: Ja som svetlo sveta. Kto mňa nasleduje, nebude chodiť vo tmách, ale bude mať svetlo života. A práve k nasledovaniu pána Ježiša by sme potrebovali svetlo. Čo nám naznačuje dnešné evanjelium, pri tomto hľadaní svetla?

Moje svedectvo je pravdivé, lebo viem, odkiaľ som prišiel a kam idem. Budeme mať svetlo života ak si uvedomíme odkiaľ som prišiel a kam idem. Uvedomenie si, že som vyšiel od Boha a idem k nemu nám v mnohom pomôže. Skonkretizujme si to ešte tým, že si uvedomíme, že sme tu vďaka rodičom, ktorých nám dal Stvoriteľ. Zmení to náš postoj k nim. V tom prípade sa nám objaví svetlo vo forme vďačnosti, úcty a starostlivosti voči nim.

Ja nesúdim nikoho – odkazuje nám Ježiš. Jasný odkaz. Ešte spresnenie: Keďže on vidí do srdca, nebudem súdiť ani v srdci – mysli.

Nie som sám, ale ja a Otec, ktorý ma poslal – Ani my nie sme sami. Žijeme v prítomnosti Najsvätejšej trojice a to je obohacujúce – dáva svetlo nášmu životu.

Ja sám vydávam svedectvo o sebe a vydáva o mne svedectvo aj Otec, ktorý ma poslal. Aj my sme poslaní od Boha, aby sme vydávali svedectvo pravde a boli svetlom.

Ježiš bol preto svetlom a vydával svedectvo pravde, lebo nehľadal seba, nehľadal svoju slávu, prišiel sa obetovať. A robil to do konca, kým neprišla jeho hodina.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 8.4.2019