Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ex 32, 7-14, Jn 5, 31-47

Svedectvo – má rôzne formy.

A často je potrebné. Najmä pri súde. Nielen v tejto inštitúcii. Na základe svedectva sa riadime aj v živote. Veľakrát kupujeme na podklade svedectva, na jeho základe si utvárame názor na dianie, ľudí... Dokonca aj reklama je svedectvom a akým účinným – vytvára verejnú mienku, celebrity, prezidentov, vyťahuje nám peniaze z peňaženky.

Mojžiš sa pri modlitbe odvoláva na svedectvo predkov: Spomeň si na Abraháma, Izáka a Izraela, svojich služobníkov, Sám Pán Ježiš sa odvoláva na svedectvo Jána Krstiteľa: Vy ste poslali k Jánovi a on vydal svedectvo pravde. Presnejšie, Ježiš toto svedectvo nepotrebuje. Hovorí: Ja mám väčšie svedectvo, ako je Jánovo: skutky, ktoré mi dal vykonať Otec. Odvoláva sa na svojho Otca – Boha.

Sme pred dvoma úlohami: Prvá – Nájsť svedectvo o Ježišovi, aby sme uverili. Druhá - Svedčiť o Ježišovi.

  1. Svedectvo o Ježišovi.

Kde, ako ho nájsť? V Písme. Lenže Ježiš povedal Židom: Skúmate Písma, lebo si myslíte, že v nich máte večný život, a práve ony svedčia o mne. Nemusíme ho v nich zbadať, lebo ako môžete veriť vy, ktorí sa navzájom oslavujete, a nehľadáte slávu, ktorú dáva len Boh?! Je zaujímavé, aká platná je táto Ježišova veta: Keby prišiel niekto iný v svojom vlastnom mene, toho by ste prijali. Prijímame politikov, spevákov, celebrity – ako ich oslavujeme, ako sa ženieme za tým, aby sme ich počuli, videli, podľa ich sa obliekali... Prečo má bulvár taký odbyt?

  1. Svedčiť o Ježišovi.

Tu by som to rozdelil aspoň na: a. nebáť sa odmietania, b. ako svedčiť

  1. nebáť sa odmietania

Ešte spresním – rafinovaného. Ak kresťania zorganizujú pochod za život, povedia: neprovokujte. Ak hovoríme o „normálnosti manželstva“ – povedia: neprovokujte, lebo dráždite niektorých a vzniká „inakosť“. Dajú nám to za vinu! Ak žiadame od čelných predstaviteľov štátu morálnosť, útočia na nás, že provokujeme, stále len rozdeľujeme a sme príčinou napätia v národe...

  1. ako svedčiť

Skutkami. Príklad Pána Ježiša: Ja mám väčšie svedectvo, ako je Jánovo: skutky, ktoré mi dal vykonať Otec. Konajme dobro v mene Ježiša.

A svedčme nevtieravo: Napríklad mnohí sa nehanbia povedať ako im pomáhajú náramky, že ráno cvičia jogu, päť Tibeťanov... a pomáha mu to zvládnuť deň.. Prečo sa mi hanbíme povedať, že nám pomáha modlitba, spoveď, účasť na omši,,,?

Áno, svedectvá majú rôzne formy a sú dôležité v živote. Myslím, že svet čaká na naše svedectvo.

Staškov 4.4.2019