Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

 Ez 47, 1-9. 12, Jn 5, 1-3. 5-16

V slovenčine máme zaujímavé slovo „zádrapčivosť“.

Nájdeme ho u Z. Jesenskej i V. Mináča. Je to pojem, ktorý popisuje človeka, ktorý rád podpichuje, podkušiava, zabŕda. Človek svárlivý (SSJ).

Toto slovo mi napadlo, keď som si prečítal evanjelium na dnešný deň. Ježiš uzdraví človeka, ktorý je tridsaťosem rokov chorý a Židia Ježiša prenasledovali za to, že robil takéto veci v sobotu. Zádrapčiví ľudia. Keby ostali pritom, ale oni idú ďalej, od zádrapčivosti k zločinu. Odsúdia nevinného človeka, ktorý len dobre robí.

Nestopli sa. Na to je post, aby sme stopli zlé vlastností. Kto na sebe pracuje, zvládne to. Poznáme prípady, že ľudia pod Ježišovým vplyvom dokážu vyrásť zo svojej zlej povesti. Je to aj príbeh lekára Dr. Edwarda Wilsona, ktorý sa ešte ako študent medicíny r. 1891 zúčastnil z kapitánom Scottom na jeho výprave na Antarktídu. Vtedy tam mal prímenie Bill Cynik. Bol svárlivý, hádavý, uštipačný a urážajúci. O niekoľko rokov neskôr, keď sa zúčastnil osudnej výpravy na Južný pól v extrémnych podmienkach už lekár Edward Wilson mal prímenie “Bill, tvorca pokoja” (Peacemaker). Keď ležali v stane čakajúc na smrť, kapitán Scott o ňom napísal: „Ak sa k vám tento list dostane, ja a Bill budeme už mŕtvi. Už teraz sme veľmi blízko smrti. Chcel by som ešte na konci života vyznať aké krásne chvíle som prežil s Billom. Bol stále veselý a ochotný kedykoľvek sa obetovať za iných. V jeho očiach sa zračí príjemný odraz nádeje, jeho myseľ je pokojná a vyrovnaná s tým, že on je súčasťou veľkého plánu, ktorý má s nami Všemohúci.”

Čo sa stalo? Billa zmenil Ježiš, do ktorého školy vstúpil. Aj my máme možno neresti, ktoré iní vložili do našej prezývky. Nešlo by ju zmeniť za pomoci Ježiša? Začnime zádrapčivosťou.

 „Boh neprijíma obetu toho, kto žije v nesvornosti, a prikazuje mu vrátiť sa od oltára a zmieriť sa najprv s bratom, aby mierumilovnými prosbami mohol byť uzmierený aj Boh. Vzácnejšou obetou Bohu je náš pokoj, bratská svornosť a ľud zhromaždený v jednote Otca i Syna i Ducha Svätého.“ – Sv. Cyprián

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 2.4.2019