Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 18, 18-20, Mt 20, 17-28

Máloktorá veta vystihuje tak presne bolesť, pozíciu a poslanie proroka, ako to čo sme počuli v prvom čítaní:

Vari sa zlom odpláca za dobro, že mi vykopali jamu? Spomeň si, že som stával pred tebou, aby som hovoril v ich prospech a odvrátil od nich tvoju nevôľu.

Bolesť proroka:

Vari sa zlom odpláca za dobro, že mi vykopali jamu. Jeremiáš veľmi horlivo usmerňoval ľud a ten ho doslova vrhol do jamy – vyschnutej cisterny.

Pozícia proroka:

Prorok stával pred Bohom. Modlil sa k nemu o svetlo poznania – modlievalo sa postojačky.

Ako ho osvietil Boh? Aby vedel aké má poslanie.

Poslanie proroka:

Jeremiáš to vyjadruje takto: aby som hovoril v ich prospech a odvrátil od nich tvoju nevôľu. Každý prorok hovoril v prospech ľudu, aj keď hovoril tvrdé slova i povestné beda. Prečo? Lebo to bolo pre záchranu človeka, aby sa spamätal a nerobil zlo. Ten pojem: odvrátiť Božiu nevôľu, je typický starozákonný. Už sme to viackrát hovorili, že ide nie o zmenu Boha, ale človeka.

Aj dnešné evanjelium hovorí o bolesti, pozícii a údele Ježiša – najväčšieho proroka.

Bolesť Ježiša:

Ježiša bolí, že ostatní desiati, namrzeli sa na oboch bratov Jakuba a Jána, že on im hovorí o tom, že bude vydaný veľkňazom a zákonníkom, odsúdený na smrť, vysmievaný, zbičovaný a ukrižovaný a oni sa hádajú o prvenstvo.

Pozícia Ježiša:

Ježiš hovorí apoštolom, že on stojí pred Bohom, plní jeho vôľu. Je pripravený vyplniť to, čo mu pripravil otec: „Môj kalich budete piť, ale dať niekomu sedieť po mojej pravici alebo ľavici nepatrí mne; to dostanú tí, ktorým to pripravil môj Otec.“

Poslanie Ježiša:

Vyjadruje to jednou vetou:

Syn človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých.

Ako sa má kresťan vtesnať do týchto troch úrovní? Premeditujme si to.

Turzovka, 20.2.2019