Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dt 26, 16-19, Mt 5, 43-48

Včera som zachytil v rozhlase krátky postreh o susedských vzťahoch.

Zaznelo tam, že niekedy sa musíme presťahovať, aby sme sa zbavili neznesiteľných susedov. Strašné, však?! Čo to v nás je?

Domnievam sa, že všetci čo toto čítate, ste radi, ak máte dobré vzťahy. Uznávate, že je dobré, ak sa majú ľudia radi, pomáhajú si. A možno sa za tvorcov dobrých vzťahov a pokoja aj považujeme. Čo robiť, aby sa to vylepšilo? Prečo sú ľudia, ktorí radi provokujú, vytvárajú napätie, ničia dobré vzťahy?

To dobro a zlo má hranicu aj v nás. Musíme si to priznať, lebo je tu dedičný hriech, alebo dedičné zaťaženie. Nie je v tejto chvíli až tak dôležite to rozlišovať. Je to tu. Preto si v srdci nechajme pôsobiť Mojžišove slova: Dnes ti Pán, tvoj Boh, prikazuje, aby si zachovával tieto príkazy a ustanovenia; zachovávaj a plň ich z celého svojho srdca a z celej svojej duše. To je dnešné Božie slovo vo vzťahu k nám. Ak sa nám podarí tieto slova plniť z celého svojho srdca a z celej svojej duše, potom nasleduje zlo odstraňovať z okolia, „od susedov“. K tomu nám hovorí Ježiš: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Veď on dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých.

Možno až takto; Včera som si pozrel jednu kresbičku (instagram?), rozdelenú do dvoch strán. Na jednej stráne chválenkár, ktorý hovorí: Mám auto. Druhý: Ja nemám. Prvý: Mám dom a množstvo šiat. Druhý: Ja nemám. Druhý pokračuje: Ja mám koláč. Chceš? A ponúka ho. Príklad dobročinnosti. Táto kresba, ak by mala lepšie vyjadrovať realitu vo svete, by mohla mať aj takéto zakončenie: Mám auto, mám dom, mám množstvo šiat. Ty máš koláč. Dávaj mi ho! Matka Tereza: Nie je problém nasýtiť hladných, problém je nasýtiť bohatých.

Pán Ježiš to tiež vie a napriek tomu hovorí: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú... Až tak!

Staškov, 16.3.2019