Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 58, 9c-14, Lk 5, 27-32 

Kto z vás túto noc vstal a išiel sa pomodliť? 

Kto z vás túto noc vstal a išiel k chorému?

Kto z vás túto noc vstal a išiel k dieťaťu?

Odpoveď na prvú otázku? Možno ten kto nemohol spať. Robia to aj mnísi v prísnych komunitách.

Odpoveď na druhú otázku? Možno niektorí z vás, čo mámte v dome chorého.

Odpoveď na tretiu otázku? Iste vy, čo ste prišli pokrstiť svoje dieťa.

Ktorá skupina to robila s radosťou? Nevieme nakoľko je to pre nich obeta, nakoľko radosť. Najlepšie by ste to vedeli povedať vy rodičia. Tešíte sa zdravému dieťaťu a mnoho veci okolo neho robíte s radosťou, aj keď je to veľká obeta. Mieša sa tu ochota, radosť a obeta. Čim ďalej, tým viac vyprcháva radosť a nadšenie dieťaťa a príde obeta.

V evanjeliu sme počuli, že Matúš Ježišovi urobil vo svojom dome veľkú hostinu. A bol tam veľký zástup mýtnikov a iných, ktorí s nimi stolovali. Vidno u neho veľkú radosť, že sa u neho Ježiš zastavil a ochotne ho nasleduje.

Aj v prvom čítaní hovorí prorok Izaiáš o radosti zo života z Bohom. Hovorí o rozkoší zo sviatočného dňa a o kochaní sa v Pánovi.

Na seba to môžeme aplikovať „zdola“ takto. Ak vám rodičia dieťa bude rozkošou a budete sa v ňom kochať, veľmi ľahko to môžete mať aj z Boha. Veď on vám požehnal, dal zdravé dieťa.

A čo my ostatní? Nemáme nič z čoho by sme nemohli mať radosť? Určite máme. A keďže nám to dal Stvoriteľ, máme z neho radosť. Spolu so žalmistom volajme: Lebo ty, Pane, si dobrý a láskavý a veľmi milostivý voči všetkým, čo ťa vzývajú (medzispev).

Staškov, 9.3.2019