Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sir 35, 1-15, Mk 10, 28-31 

Včera som začal otázkou: Poznáte človeka, ktorý by povedal, že už má dosť peňazí?

Dne začnem: Ste bohatí? Odpovedám za vás: Ste! Jedna misionárka v Afrike hovorí: Keď som sa lúčila s domorodcami, všetci ma obkolesili a boli sme všetci dojatí. Jedna žena sa má opýtala, či som bohatá. Dala mi hneď aj pomocnú otázku: „Čaka vás doma niekto?! Máte kde bývať?“ Odpovedala som: „Čakajú ma rodičia a máme dom“. Všetci dobroprajne zhíkli, tešili sa tomu a povedali: „Ty si bohatá!“ Dobrovoľníčka ešte poznamenala: Keby tak videli aký máme dom, pre nich by to bol palác. Na tomto interview sa mi páčilo, že Afričania za bohatstvo považovali keď ich niekto čaká. Domnievali sa, že je sama, ináč by od rodiny, podľa nich, neodišla. Takže tú moju odpoveď za vás, že ste bohatí, musím poopraviť. Nie všetci ste bohatí, nie všetkých vás niekto čaká. (Mňa čaká pes :-)).

Každopádne, všetci, či takmer všetci ste bohatí a nesťažujete sa, že nemáte dosť peňazí. Prečo? Lebo tento kostol a farnosť je toho dôkazom. Veď sa delíte, dávate na kostol. Ináč by tu nestal.

Plníte bez toho, žeby ste si to uvedomovali požiadavku múdreho Sirachovca, ktorý nám dnes napísal: Kto preukazuje lásku, akoby jemnú múku obetoval, a kto dáva almužnu, prináša obetu chvály (1. čítanie). A tiež ste počuli výzvu žalmistu: Obetuj Bohu obetu chvály (refrén).

V evanjeliu sme počuli: Peter začal hovoriť Ježišovi: „Pozri, my sme opustili všetko a išli sme za tebou.“ Dokázal opustiť remeslo, všetko čo mal.

V každej dobe sú ľudia, ktorí sú bohatí, ale nie na hmotné veci.

Turzovka, 5.3.2019