Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sir 17, 20-28, Mk 10, 17-27

Poznáte človeka, ktorý by povedal, že už má dosť peňazí?

Ja poznám, som mu dlžný, ale hovorí: Máš čas, buď pokojný. :-) To je výnimka – takmer. Počas moje manažérskej činnosti som sa stretol s mnohými bohatými ľuďmi, ktorí úspešne podnikali a videl som, ako neradi pustia čo len korunu. Napríklad jeden si kúpil raketu na tenis. Domnieval som sa, že prišiel do predajne, dal si poradiť a vybral si nejakú špičkovú. Kdeže! Všelijako špekuloval, aby ju „vybartroval“. Čítame o športovcoch čo majú milióny a sú stíhaní za daňové podvody – čudujeme sa im, veď majú toľko!

Preto sa nečudujeme mladíkovi z dnešného evanjelia, ktorému Pán Ježiš povedal: Jedno ti ešte chýba. Choď, predaj všetko, čo máš, rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebi. Potom príď a nasleduj ma!“, že pri tomto slove zosmutnel a odišiel zarmútený, lebo mal veľký majetok.

Mnohí však Pána Ježiša (aj bohatí) nasledovali (Matúš, Zachej – i mnohé ženy;: Jana, žena Herodesovho správcu Chúzu, Zuzana a mnohé iné, ktoré im vypomáhali zo svojich prostriedkov {Lk 8:3}).

Poznám tiež jednu mladú rehoľnú sestru, ktorá mala vysoké spoločenské postavenie, dobrú prácu, zabezpečenie... a nasleduje s radosťou Pána Ježiša.

Takže nie je to také zlé. A nám neostáva, len počúvnuť múdreho Sirachovca (1. čítanie): Nezostávaj v blude bezbožných...

Turzovka, 4.3.2019